kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Beyaz eşya sanayicileri, 2 milyar dolarlık ihracatları olduğuna dikkat çekerek, 1-2 yıl içinde Türkiye'nin Avrupa'nın üretim üssü haline geleceğini vurguladı.

"2 milyar dolarlık beyaz eşya ihracatımız var üretimde 1'inci olacağız"

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), beyaz eşya sektörünün Avrupa pazarında zora gireceğine yönelik yorumlara tepki göstererek, "2 milyar doları aşan ihracatımız var, 1-2 yıl içinde de Avrupa'nın üretim üssü haline geleceğiz" dedi. Profilo Telra Yönetim Kurulu Başkanı Göksen Körezlioğlu'nun "Beyaz eşya sektörü, 2 yıl içinde elektronikten bile kötü duruma gelecek" değerlendirmesine tepki gösteren TÜRKBESD, yaptığı açıklamada, 2 milyonun üzerinde kişiye geçim kaynağı sağlayan sektörün, yıllık 25 milyon adedi aşan üretim kapasitesi ile AB'nin İtalya'dan sonra ikinci büyük üretim üssü olduğunu vurguladı.

AB, TEK PAZAR DEĞİL
"Ülkemizin, önümüzdeki 1-2 sene içinde AB'nin en büyük üretim üssü olacağı öngörülmektedir" diye devam eden açıklamada, hali hazırdaki bazı tesislerin büyüklük açısından Avrupa'da birinci sırada olduğu belirtildi. Körezlioğlu'nun "Avrupa pazarında yaşanacak Çin ile Kore rekabetinden ötürü Türk sanayiciler arada dayak yiyecek" yorumuna da tepki gösteren TÜRKBESD, "AB'nin Kore ile yapacağı serbest ticaret anlaşması, beyaz eşyayı etkileyecek boyutta olmadığı gibi Uzakdoğu pazarlarına Türkiye beyaz eşya üreticilerinin de girmesini kolaylaştıracak imkânlar sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu. Dernek ayrıca, Türkiye beyaz eşya üreticilerinin Avrupa, Rusya, Çin'deki üretim tesisleri ile dünyanın hemen her yerine yayılmış satış teşkilatlarına sahip olduğunu, bu nedenle Avrupa'nın tek pazar olmadığını da vurguladı.

PAYIMIZ ARTIYOR
Beyaz eşya sektörünün ihracatının ve yurtdışındaki pazar paylarının arttığını ifade eden TÜRKBESD, şu noktalara işaret etti: "Sektörün yarattığı katma değer yüzde 50'nin üzerinde. Sektör, 1990'lardan bu yana kendi ürün teknolojilerini üretiyor. Alınan patent sayılarındaki hızlı artış, sektörde yakalanılan üstün teknolojinin en somut göstergelerinden biri."