Fransa'dan tehlikeli adım
Fransız Ulusal Meclisi, AB üyeliği konusunda Türkiye'ye "ayrımcılık" yapan bir anayasa değişikliğini kabul etti. Değişiklikle zorunlu referandum koşulu, Balkan ülkeleri için kaldırılırken Türkiye için korundu. Sadece 48 oy ile kabul edilen değişikliğe sert tepki gösteren Sosyalist milletvekilleri, "Utanç verici", "Anayasada tek bir ülkeyi hedef almak özellikle tehlikeli" dediler.
Anayasa değişikliği önerilerini görüşen Fransız Ulusal Meclisi'nde dün geç saatlerde yapılan oylama ile Türkiye'yi hedef alan bir değişiklik onaylandı. 21 oya karşı sadece 48 oyla kabul edilen değişiklik ile AB üyeliği için referandum koşulu sadece nüfusleri AB'nin toplam nüfusunun yüzde 5'ini aşan ülkeler için korunuyor.
İktidardaki Halkın Haraketi Birliği (UMP) milletvekili Jean-Luc Warsmann tarafından sunulan değişiklik önerisi, Türkiye'yi engellemek üzere hazırlanmıştı. Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye'nin üyelik müzakerelerine yeşil ışık yakarken üyelik karşıtlarını yatıştırmak için anayasada zorunlu referandum koşulunun getirilmesini sağlamıştı.
Ancak bu koşulun Balkan ülkelerinin üyeliğini önlemesinden korkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zorunlu referandum koşulunun kaldırılmasını istemiş ancak partisi UMP'nin Türkiye'ye kapıları açacağı gerekçesiyle karşı çıkması üzerine tutumunu değiştirmişti.
"TÜRKİYE'NİN DIŞLANMASI KABUL EDİLEMEZ"
Le Figaro gazetesine göre, Fransız Meclisi'nce benimsenen değişikliğe sol sert tepki gösterdi. Ana muhalefet partisi Sosyalist Partisi üyesi milletvekilleri, değişikliği "utanç verici", "Anayasada tek bir ülkenin hedef alınması özellikle tehlikeli" diyerek kınadılar.
Bu arada, UMP içinde de değişikliğe karşı çıkanlan da oldu. UMP milletvekili Nicole Ameline de "Türkiye'nin dışlanması kabul edilemez"dedi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 30 Mayıs 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/30//haber,EDC9DD47564047E4A8023B1A30FB4CF0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.