kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Oyun oynamanın iki değişik hali

İlk piyasaya çıktıklarında yüksek fiyatlarıyla herkese hitap etmeyen oyun konsolları, yeni teknoloji dükkânları sayesinde ucuzladı ve ulaşılabilir oldu. Ancak oyun oynamak için PlayStation 3'le Wii arasında kararsız kalan çok kişi var..
PLAYSTATION 3

HİKÂYESİ

11 Kasım 2006'da piyasaya çıkan Playstation 3'ü (PS3) Sony, Foxconn ve ASUS şirketleriyle birlikte yarattı. Bir sene önce hazır olması gereken PS3 bir türlü ortada görünmeyince heyecan arttı. Japonya'da çıkışının ilk 24 saati içinde 82 bin adet satan PS3, geniş depolama alanı, cüsseli yapısı, internet ve Blu-ray özellikleriyle bir oyun konsolundan çok bir bilgisayarı andırıyordu.

ÖZELLİKLERİ
PlayStation'ın teknik özellikleri 'ne ararsan var' ifadesiyle açıklanabilir. Hafıza kartı okuyucu, kablosuz internet, Bluetooth, geleceğin film ortamı Blu-ray okuyucu ve isteğe göre 20-80 GB arasında değişen sabit disk seçenekleri. HD ekrana bağlandığında 1018p'ye uzanan bir çözünürlüğe sahip.

SORUNU
İlk çıktığında yüksek fiyatı ve az sayıdaki oyunu dolayısıyla PS3 büyük eleştiriler aldı. Ancak daha sonra fiyatlar düştü, oyun sayısı arttı... Yine de pek çok teknoloji dergisine göre PS3'ün yapabilecekleri, yaptıklarından çok daha etkileyici çünkü olağanüstü bir donanımı olan sistemin özelliklerini sonuna kadar kullanmak programcılara düşüyor.

KAÇ SATTI?
PS3'ün satış rakamı 13 milyona yaklaşıyor.

FİYATI
Darty'de (www.darty.com.tr) 40 GB'lık modeli 950 YTL'ye satılıyor.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Türkiye'de çekilen her dizide, istisnasız hepsinde en az bir kere gözüken alet." (jassinpera isimli kullanıcı)
WII

HİKÂYESİ

2000'lerin başında Nintendo firmasının mühendisleri artık daha hızlı değil, daha interaktif bir oyun konsolu yapmaları gerektiğine karar verdi. "Aynı anda donanımı güçlü çok sayıda konsol olması onları dinazorlara benzetiyor, kendi yokoluşlarını hızlandırıyor!" diyen mühendisler, önce bu cihaz için "Revolution" (Devrim) ismini seçti, sonra da "we" (biz) şeklinde okunan ve yan yana oyun oynayan iki kişiyi ifade eden Wii ismi ve logosunda karar kıldı, 2006 yılında Wii piyasaya çıktı.

ÖZELLİKLERİ
Bugüne dek Nintendo'nun ürettiği en küçük konsol olan Wii, SD hafıza kartı okuma, internete bağlanma, Dolby Pro Logic ses sistemi, 512 MB iç bellek özelliklerine sahip. Wii'nin en önemli özelliği Wii Remote adlı kumandası sayesinde tenis raketinden kılıca pek çok aleti elinizde tutup kullanıyorsunuz hissini veren teknolojisi. Nunchuk adlı ekstra cihaz da bir tür joystick işlevi görüyor.

SORUNU
Wii'yi sevmeyenlerin başlıca gerekçesi, oyunları 'çocukça' bulmaları. İçinden çıkan spor oyunları ve Nintendo'nun genel oyun çizgisi gerçekten de naif bir yapıya sahip. Grafik özellikleri ve hızı oldukça etkileyici de olsa, PS3'le karşılaştırılamaz. İnternette dolaşmak için gerekli yazılıma para ödemek gerekiyor.

KAÇ SATTI?
Wii bugüne dek 25 milyon satış rakamına ulaştı.

FİYATI
Hepsiburada.com web sitesinde aksesuar ve joystick hediyeli modeli 600 YTL'ye satılıyor.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Chip taktırıp internetten oyun indirip oynayabildiğiniz an, bu şey bir alet olmaktan çıkıp bağımlılık haline gelebiliyor. Kılıç oyunları var enfes... Savaş oyunlarında gerçekten nişan alıyorsunuz... Akıl almaz bir hale bürünüyor her şey... Yapmış adamlar, yapmış... Takdir ettim." (allahim kor et beni isimli kullanıcı)
Haberin fotoğrafları