kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şehir Turu

'Yasa çıkarsa herkes döner saramayacak'
GÖKÇELİ,
hazır döner imalatı yapan bir aile şirketi. 20 yıl önce kuyumculukla ticarete başlamışlar. Daha sonra Adana'da 8 şubeli kafeterya zinciri oluşturmuşlar. Hazırladıkları dönerlerle kafeteryalarının ihtiyacını karşılıyor, isteyenlere de satıyorlar. Şirketin yönetimindeki Rasim Gökçeli'nin şikâyeti herkesin döner takabilmesi. "1 yıldır dönerde AB standartlarına uyum düzenlemeleri çıkacağını duyuyoruz. Yasa çıkarsa her isteyen döner saramayacak. Tavuk hassas bir ürün. İyi muhafaza etmek lazım. Biz ambalajlayıp eksi 40 derece şokluyoruz" diyen Gökçeli'ye göre, dönerlerin yüzde 80'i, evde işyerinde sarılıp satılıyor. Gökçeli, ayran ve dondurma işine de girecek.

"Çekiç Güç'le birlikte 200 esnaf Irak'a gitti"
KAPISINDA,
10'uncu Tanker Üs Komutanlığı yazıyor. Bilinen adıyla, İncirlik Amerikan üssü. Adana'nın Amerikan kültürüyle tanışması ve ciddi bir gelir kapısı olmasıyla bir dönem popüler bir yer. Bugün ise sokakları tenha, esnaf sinek avlıyor. Ekonomisini kiminle konuşsak, Irak Savaşı öncesi ve sonrası diye ayırıyor. İncirlik Belediye Başkanı Vedat Karadağ, Irak Savaşı sonrası esnafın durumunun perişan olduğunu söylerken, İncirlik Esnafları Kalkınma Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdülkerim Estetik, günde en az 300 bin dolar nizamiyeden çarşıya akarken 1 Mart tezkeresi geçmeyince alışverişin bıçak gibi kesildiğini anlatıyor. Estetik, İncirlik'de konuşlu tugay seviyesindeki Çekiç Güç'le birlikte 200 kadar esnafın da Irak'a gittiğini belirtiyor.

Adana, müzeleriyle de zengin bir kent
ADANA
müze olarak zengin bir kent. Atatürk'ün eşiyle birlikte Adana'ya gelişinde kaldığı geleneksel Adana evlerinden biri müze olarak düzenlenmiş. Müzenin arka sokaklarındaki birbirinden güzel tarihi konaklar, kaderlerine terk edilmiş. Bir kilisenin restorasyonuyla dönüştürülen Etnografya Müzesi ile Türkiye'nin en eski 10 müzesi arasında gösterilen Arkeoloji Müzesi, ziyaretçileri bekliyor. Arkeoloji Müzesi'nde bütün Çukurova'nın tarihi eserleri sergileniyor.

Kebap kültürü akşam sokaklara taşınıyor
BU
yazıyı öğle saatlerine yakın okuduğunuzda tahmin ediyorum iştah açıcı bir işlev görecektir. Coğrafik tescilli Adana kebabından bahsedeceğim. Adana'da kebapçı dükkanlarının yanı sıra akşam sokaklarda küçük tezgahlara taşınan bir lezzet bu. Erkek koyun etinden yapılan kebap hazırlanırken, biber salçası, kırmızı pul biber, karabiber ve kuyruk yağı kullanılıyor. Et, zırh tabir edilen keskin bıçakla kıyılıyor. Meşe kömürü ateşinde pişirilen kebap, yanında ezme ve soğan salatası ile servis ediliyor. İçecek olarak ise acılı ya da acısız şalgam suyu iyi gidiyor.
Haberin fotoğrafları