Karbondioksit gazını bacalardan alıp seraya veriyor
Türk mühendis Ahmet Börüban, kükürt dioksitten sonra küresel ısınmaya yol açan karbondioksit gazını fabrika bacasında ayrıştırıp serada kullandıran teknoloji geliştirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Karbondioksit gazını bacalardan alıp seraya veriyor
Adana Hacı Sabancı OSB'deki ofisinde beni güleryüzle karşılayıp heyecanla konuşan Kare Mühendislik şirketinin sahibi Ahmet Börüban, ODTÜ mezunu bir makine mühendisi. Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Çevre teknolojileri alanında tasarım ve imalat yapıyor. Uzmanlık alanı gaz arıtma. Yani atmosfere çıkan gazları arıtıyor. Börüban'ın verdiği bilgiye göre, termik santrallar, rafineriler, fosil yakıt kullanan fabrikalar ve gemiler asit yağmuruna yolaçan önemli tesis ve araçlar. Kükürtdioksit atmosferde nemle reaksiyona girip asit yağmuru olarak yeryüzüne dönüyor. Kanser, ağaçların kuruması, ciğerlerde tahribat gibi ciddi etkileri var. Asit yağmurunu önleyen tesislerin projelendirilip imalat ve montajını yapan Kare Mühendislik, Kromsan, Orta Anadolu Mensucat, Kuzey Irak'a elektrik veren Silopi'deki santral dahil 35 civarında elektrik santralı ve sanayi kuruluşunun bacasını projelendirdi.
ENDONEZYA'YA TESİS KURDU
Kireç, kireçtaşı ve deniz suyu kullanılarak yapılan işlem için yüksekliği 60 metreye varan kuleler yapılıyor. Dumana, kulenin içinde su püskürtülüyor. Kimyasal tepkime ile kükürt dioksit reaksiyona giriyor, sülfirik asit oluşuyor. Kimyasal reaksiyon asit gazı tuza dönüştürüyor. Kireç kullanılmışsa tuzdan alçı elde ediliyor. Bu alçı, çimentoya katkı maddesi, asfalt yollara dolgu malzemesi oluyor. Börüban'ın şirketinin faaliyetleri ülkemizle sınırlı değil. Van'da Van Gölü suyunu, KKTC'de Akdeniz suyunu kullanarak, deniz suyu arıtması ile bu işi yapan dünyadaki 4 firmadan biri haline gelmelerinin kendilerine büyük prestij kazandırdığını vurgulayan Börüban, Endonezya'da Java Adası açıklarında doğalgaz bulan Amerikan firmasının, zehirleyici ve patlayıcı özellikleri bulunan hidrojensülfür gazını atmosfere bırakmadan arıtmasını da gerçekleştirdiklerini söyledi.
FELAKET GAZ YARARA DÖNÜŞECEK
Börüban, şimdi de küresel ısınmaya neden olarak gösterilen karbondioksit gazı üzerinde çalışıyor. Sera gazı etkisiyle dünya için felakete yolaçan bu durumu, yarara çevirmek için bir ekiple teknolojiyi geliştirmiş bile. Çimento, demirçelik, termik santrallar gibi karbondioksit çıkaran tesislerden çıkan karbondioksit gazları bacadan kimyasal metodlarla alınacak. Bunun için çok ucuz ve yerli hammadde olan sanayi sodası kullanıyor. Bir termik santral için teklif verdiklerini belirten Börüban, "O tesisin yanına sera öneriyoruz. Alınan karbondioksit seraya verilecek. Bitkilerin beslenmesi için fotosentez gerekiyor. Kuru buz üretiminde, yangın söndürücüde de kullanılabilir" dedi.
İLİŞKİLİ HABERLER
Karbondioksit gazını bacalardan alıp seraya veriyor
Yayın tarihi: 13 Mayıs 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/13//haber,A2A096C42D1C4448B0EE7D8DB5C8D8E0.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.