kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye AB'ye er ya da geç üye olacak"

Yeni Haber
AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel, Türkiye'nin AB'ye er ya da geç üye olacağı konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi.

Rupel, Devlet Konukevinde Türkiye-AB Troykası Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, troyka toplantısının gerçekten ilginç bir toplantı olduğunu ve dostane bir ortamda gerçekleştiğini belirterek, bu toplantıda Türkiye-AB ilişkilerini ve aynı zamanda uluslararası toplumu ilgilendiren İran, Irak ve Orta Doğu barış süreci gibi konuları da masaya yatırdıklarını belirtti.Rupel, aday ülkeler açısından önemli olan bir şey söyleyerek söze başlamak istediğini belirterek, "Türkiye'nin AB'ye er ya da geç üye olacağına dair hiçbir şüphem yok" dedi.

2008 yılının reform süreci için çok önemli bir yıl olduğunu ve bunu kaçırmamak gerektiğini belirten Rupel, Türk hükümetinin reform sürecini yoğunlaştırma konusundaki taahhüdünü memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesindeki değişikliği ve onun etkin bir şekilde uygulanması konusundaki çabayı da memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Rupel, aynı zamanda Vakıflar Kanunun ileri bir adım olduğunu düşündüklerini belirtti. Rupel, bunun Türkiye'deki siyasi hayatı yakından ilgilendirecek ve aynı zamanda Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri daha iyiye götürecek bir adım olduğunun altını çizdi.

Konuk Bakan, "Şu anki durum ve AK Parti'nin kapatılması konusundaki davadan duyduğumuz endişeyi de dile getirmek istiyorum" diye konuştu.Rupel, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesinin son dönemde Türkiye'nin ilerleme raporunu kabul etmiş olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, bunun Türkiye'nin AB yolunda ilerlediğinin bir göstergesi olarak görüldüğünü belirtti. Rupel, Slovenya dönem başkanlığı sırasında odak noktalarının genellikle bu tartışmalar olduğunu vurgulayarak, gözlem raporları konusunda 27 üye ülkenin uzlaşmaya varması konusuna da odaklandıklarını kaydetti.

Slovenya dönem başkanlığının müzakerelerin ilerlemesi için çaba sarf ettiğini belirten Rupel, Slovenya'nın gündemdeki bütün konuları masaya
yatırmaya çalıştığını belirtti. Rupel, "En azından iki faslın temmuza kadar açılması için de çabalarımızı sürdürüyoruz" dedi.Türkiye ve AB arasındaki toplantıların düzenlenmesi konusunda önemli çabalar harcadıklarını da belirten konuk Bakan, "17 hazirandaki (hükümetler arası) toplantı için de çabalarımızı sürdürüyoruz. Çok ilginç, çok dostane ve umut havası içinde geçen bir toplantı yaptık.
Ankara'dan çok iyi duygularla ayrılıyorum" diye konuştu.

JEAN PİERRE JOUYET

Fransa'nın Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Sekreteri Jean Pierre Jouyet ise toplantıda, bir gazetecinin Fransız dönem başkanlığında Türkiye'nin müzakere sürecinde bir gelişme bekleyip beklemediklerini sorması üzerine, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile ikili bir görüşme yapacağını ve bu çerçevede müteakip dönem başkanı Fransa'nın tutumunu değerlendirme şansı bulacaklarını kaydetti.

Avrupa Konseyinin geçen aralık ayında müzakerelere ilişkin aldığı kararı da hatırlatan Jouyet, "Fransa dönem başkanlığı Türkiye konusunda objektif, tarafsız ve dengeli olacak" diye konuştu. Jouyet, dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile yeni fasılların açılması konusundaki ölçütlerde de bu çerçevede hareket edeceklerini sözlerine ekledi.

AA