kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşçiye devlet şefkati!

Polis, tazyikli su, gaz bombası ve copla göz açtırmadı. Yüzlerce kişi yaralandı. Bin 700 gaz bombası atıldı. 530 kişi gözaltına alındı. Cerrah: "Olumsuz bir şey olmadı"..
1 Mayıs kutlamalarına yasaklanan Taksim Meydanı'na çıkmak isteyenlere polis, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale edince ortalık savaş alanına döndü. İstanbul Valisi Muammer Güler'in "orantılı güç kullanacaklarını" açıklamasına rağmen polis, başta DİSK Genel Merkez Binası ve Şişli Etfal Hastanesi acil servisi olmak üzere her yere "gaz bombalı" müdahalede bulundu. 1700 gaz bombası attı. Gösterilerde 530 kişi gözaltına alındı. Olaylarda yüzlerce gösterici ve vatandaş hastanelik oldu. Çıkan olaylar üzerine sendikalar "can güvenliğimiz yok" diyerek Taksim'e yürümekten vazgeçti. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah "İstanbul'da olumsuz bir şey olmadı" diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİLİN KALP SPAZMI
Olaylı 1 Mayıs, polisin DİSK Genel Merkez Binası önünde toplanan gruba saat 06.00'da gerçekleştirdiği ilk müdahaleyle başladı. Yaklaşık 2.5 saat sonra ise ikinci müdahale geldi. Binanın içine polis gaz bombası attı. Binanın koridorları bir anda can pazarına döndü. CHP milletvekili Mehmet Ali Özpolat kalp spazmı, Çetin Soysal da baygınlık geçirdi. Türk-İş, KESK ve DİSK'in ortak buluşma alanı olarak açıkladığı Şişli Halaskargazi Caddesi'ne de günün ilk ışıklarıyla birlikte gerginlik hâkim oldu. CHP İlçe Başkanlığı önünde erken saatlerden itibaren toplanan ve aralarında İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen, Çetin Soysal ile çok sayıda partili ve işçinin bulunduğu kalabalık, polis ablukasına alındı. Bu sırada Agos gazetesi önünde toplanan gruplar, korteje katılmak istedi. Ancak polis bu grupları abluka altına alarak Şişli'ye doğru götürdü. Aynı sıralarda Mecidiyeköy yönüne kaçan bir grup da polis noktasına yakalandı. Polisin müdahale etmesiyle başlayan olaylar nedeniyle, Şişli'ye doğru araç girişleri durduruldu.

CERRAH'IN TALİMATIYLA
Olayların büyümesi üzerine sendika temsilcileri, emniyet yetkilileriyle görüşmelere başladı. Ancak emniyet, sendika yöneticilerinin Taksim Anıtı'na çelenk koymasına izin verileceğini bildirdi. Daha önce "Ya hep ya hiç" diyen sendikalar ise saat 11.30'da "can güvenlikleri" olmadığı gerekçesiyle Taksim Meydanı'na yürünmeyeceğini açıkladı. Tüm bunlar yaşanırken, gerginlik yaşanan noktaları ekibiyle yaya olarak dolaşan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, telsizden tüm polis ekiplerine "Taksim istikametine gitmek isteyen tüm gruplara müdahale edin" talimatını verdi. Cerrah'ın bu anonsunun ardından Taksim ile Şişli'ye çıkan tüm sokaklar savaş alanına döndü. Sendikaların açıklamasına rağmen Pangaltı, Dolapdere, Harbiye, Osmanbey, Nişantaşı, Kurtuluş Yokuşu, Mis Sokak, İstiklal Caddesi'nden Taksim'e çıkmak isteyen gruplara polis, sert müdahalelerde bulundu. Gruplar, taş ve sopalarla karşılık verdi. Polis gaz bombasıyla geriye püskürttüğü göstericileri ara sokaklarda copla dövdü. Göstericiler kısa sürede yeniden bir araya gelerek tekrar çatışmaya girdi. Göstericiler, Taksim İlk Yardım Hastanesi'ni işgal edip, Amerikan Hastanesi ve Taksim Polis Merkezi'ni taşladı. Polis helikopterleri gün boyu tur atarak, toplanan grupları tespit edip telsizle ekiplere bildirdi. Ekipler de bu yönlere doğru giderek gruplara müdahalelerde bulundu. Olayların yaşandığı tüm caddeler ve sokaklara biber gazı yayıldı.
Haberin fotoğrafları