Geçen hafta
FB TV'de
"Eğitimde Farklı Bakış" programında ÖSS, SBS ve OKS'yi konuştuk. Öncelikle böyle kaliteli bir eğitim programı hazırlayıp, sunan değerli dostum
Hayati Oktay'ı kutluyorum. Hayati'nin yönelttiği tüm soruları açık yüreklilikle yanıtlamaya çalıştım. Sohbete önce
Fenerbahçe Kulübü'nün
"101 yılda 101.000 kitap" kampanyası ile başladık. Kuruluşundan bu yana, ülkemizin eğitim alanında da daha iyi koşullara sahip olabilmesi için seferber olan F.Bahçe Spor Kulübü, kuruluşunun 101. yılında da bu alanda büyük çapta bir yardım kampanyası başlattı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ihtiyacı bulunan 101 ilköğretim okulu için, başta kitap olmak üzere, eğitim araç gereçleri ve kıyafet toplanmasını içeren kampanyayla özellikle o bölgelerde eğitimde yaşanan noksanlıkların telafi edilmesi, küçük yaşta çocukların kitap dostu olması amaçlanıyor.
Daha sonra ÖSS'ye yapılan başvurulardan bahsettik. 2004'te genel lise eğitiminin 4 yıla çıkarılması nedeniyle, 2008'de bu liseler mezun vermeyecek. Dolayısıyla, sınava gireceklerin sayısı azalacaktı. ÖSS'ye 1 milyon 643 bin aday başvurdu. 2007'ye göre azalma 133 binle sınırlı kaldı. Başvuru, eğitimcileri ve sorumluları yanılttı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan da yaptığı çeşitli açıklamalarda, liselerin 4 yıla çıkması ve bu sene mezun vermemesi nedeniyle başvurularda yaklaşık 500 bin öğrencilik bir azalma beklediklerini öne sürmüştü. Prof. Yarımağan, bu tahmininden hareket ederek, 2008 ÖSS'ye girecek adayların yüzde 25 dolayında daha şanslı olacaklarını belirtmişti.
Ülkemizde bu açıklamaya bir tek ben katılmamıştım . 2008ÖSS'ye girmek istemeyen öğrenciler bile, yüzde 25 şans faktörü olduğunu duyunca fikirlerini değiştirdiler. Başvurular bu yüzden yüksek çıktı.
OKS yerine SBS Gelen maillerden OKS adaylarının gergin olduğunu gördük. Öğrenciler ve aileleri son dakika değişiklikleri yüzünden şaşkınlık içinde.
Bu yıl son kez yapılacak OKS'
de sorular müfredatın tümünden çıkmayacak . MEB gerekçe olarak bu yıl 120 ilköğretim okulunda pilot olarak yeni müfredatın uygulanmasını gösterdi. Soru çıkmayacağı düşünülen dersler ve konuları şöyle sıralayabiliriz:
Matematik: İşlem ve Modüler Aritmetik. Geometri: Dik Üçgende Öklid Bağıntıları. Kimya: Kimyasal Tepkimelerden Katlı Oranlar Yasası. Biyoloji: Yönetici Moleküller konusunda; RNA ve protein sentezi, hücre bölünmesinin evre isimleri, bitkisel ve hayvansal dokular, bitkiler alemi, hayvanlar alemi, mikroorganizmalar. Tarih: Yakınçağ Avrupası'nda 1815 Viyana Kongresi. Fizik, Türkçe ve Coğrafya derslerinde yeni 8. sınıf müfredatında olmayan konular, önceki sınıflarda işlendiğinden orta düzeyde soru çıkacağı düşünülüyor. Evet, dönem başında çalıştığınız bazı konulardan soru çıkmayacak. Biliyorum bu da canınızı sıktı. İnanın bu konular ortaöğretimde işinize çok yarayacak.
Sohbetimizde yeni sistemi de unutmadık.
Biliyorsunuz, bu öğretim yılının sonunda ilköğretim 6. ve 7. sınıflar SBS'
ye katılacak . MEB'ye göre yeni model, öğrencilerin performansını sürece dayalı bir şekilde ve çok boyutlu ölçmeye dayanıyor. Modelle, ilköğretim müfredatının başarıyla uygulanması ve yeni müfredatın temel felsefesinin yerleşmesi sağlanacak. Eğitim ve öğretim güçlendirilerek, daha anlamlı kılınacak. Yeni modelde 6, 7 ve 8. sınıflarda yapılacak SBS'lerle öğrencinin gelişimi değerlendirilecek. Kısacası 3 yıla yayılan ve sınıf müfredatına odaklı bu sistem öğrencilerin üzerindeki sınav kaygısını azaltacak.
İşte burada kafam biraz karışıyor .
Üç yıl sonra psikolojisi bozuk, anti sosyal gençlerle mi karşılaşacağız . Ben psikolog değilim. Bu sorunun yanıtını zamanı geldiğinde psikologlar verecek. Ayrıca yıl sonu başarı ortalamasının da adaletli olduğuna inanmıyorum. Bu zorlu günlerde, adaylara yardımcı olabilmek amacıyla, diğer kanalların da eğitime yer vermelerini diliyorum.
Bugünkü Tüm Yazıları
FB TV' de, eğitimde farklı bakış
Yayın tarihi: 30 Nisan 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/30//gursoy.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.