Mısır ve şeker kamışından elde edilen çevreci etanole kurtarıcı gözüyle bakıldı. Çünkü etanol, petrol gibi fosil yakıtların atmosferde yarattığı sera etkisinin önüne geçmek için birebirdi. 1995 yılında 5 milyar dolar büyüklüğe sahip olan biyo-yakıt pazarı, 2005 yılında 38 milyar doları buldu.
2010 yılı tahmini ise 100 milyar dolar. Özellikle Brezilya ve ABD'de etanol, adeta petrolün yerini aldı. Ancak rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatlarına ve küresel ısınmaya karşı son yılların en gözde alternatif enerji kaynağı olan biyoyakıtlar bir problemi de beraberinde getirdi. Patlayan biyo-yakıt tüketimi ve global ısınmanın yol açtığı üretim düşüşü, tarım ürünlerinin fiyatlarını yukarı çekti. Birçok ülkede tarım ürünlerinin fiyatları rekor seviyeye çıkarken, bazı ülkelerde kıtlık ve açlık tehlikesi baş gösterdi.
Bu daha başlangıç. İleride daha büyük sorunlar yaşanacak gibi görünüyor. Çünkü dünyada 800 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. 2025'de en az 1.2 milyar insanın açlık çekeceği tahmin ediliyor.
Çözüm sorun doğurdu Otomarket'in bu ayki sayısında dünyanın ve Türkiye'nin de gündeminde ilk sıradaki yerini alan, tarım ürünlerindeki fiyat artışları ve kıtlık tehlikesine yer verdik. Özhan Tezel, tarım ürünlerindeki fiyat artışının sorumlularından biri olarak gösterilen otomobillerde biyo-yakıt kullanımını araştırdı. Araştırmanın sonuçları çok çarpıcı. Dünya bir taraftan fosil yakıtların yarattığı sera etkisinin yol açtığı sorunlara çare bulmaya çalışıyor. Ancak, bulunan çözüm açlık tehlikesini getiriyor. Yani çözüm, bir başka sorunun kaynağı oluyor.
Türkiye'de biyo-yakıt kullanımı çok düşük. Henüz Türkiye'de biyoyakıt üretiminden kaynaklanan bir sorun yok. Ama yarın ne olacağını kestirmek mümkün değil.
Yayın tarihi: 22 Nisan 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/22//sandik.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.