"Biz Türkiye'de AKP'yi değil, demokrasiyi destekliyoruz"
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, AB'nin Türkiye'de AKP'yi değil, demokrasiyi desteklediğini söyledi. Rehn, parti kapatılmasına Venedik Komisyonu'nun tüzüğüne dikkat çekerek, "Bu tüzüğe göre, partinin şiddet içeren bir davranışı olması, demokratik anayasal emirlere karşı şiddet içeren bir harekette bulunması gerekir. Yargıtay savcının açtığı bu dava hiç bu duruma uymuyor" dedi.
ABHaber'e göre, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu'nda Balkanlardaki gelişmeler hakkında bilgi veren ve AP üyelerinin sorularını yanıtlayan Olli Rehn, AB'nin AKP davasıyla ilgili ortaya koyduğu tepkilere açıklık getirerek "Bizler Türkiye'de hiçbir partinin destekçiliğini yapmıyoruz. Kendi değerlerimizi savunuyoruz" dedi.
AP üyelerinin, AB'nin AKP'yi destekliyor imajı oluştuğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarının birinde Kuran'dan 'inanmayanlar hayvandır' sözlerini içeren ayetler okuduğu, Türkiye'nin AKP tarafından İslamlaştırıldığı iddialarını içeren sorularına da muhatap olan Rehn, AB'nin Türkiye'deki rolünün Kopenhag siyasi kriterlerinin uygulanmasını gözetlemek olduğunu, demokrasiyi savunduğunu kaydetti.
Müzakere çerçevesi belgesi gereğince hazırlanmakta olan yeni Türk anayasasını incelemenin sorumlulukları alanında olduğunu hatırlatan Olli Rehn, Komisyon olarak yapacakları inceleme sonrası yeni Türk Anayasasının, AB prensiplerine uyup uymadığı konusunda görüş belirteceklerini bildirdi. Rehn özetle şunları söyledi:
"AB, Kopenhag siyasi kriterlerinin koruyucusudur. İktidarda hangi parti olursa olsun AB demokrasiyi ve temel hakları yani demokrasi prensiplerini destekler. AB'nin görüşüne göre AB'ye girme kriterlerinden bazılarını vurgulamak isterim, biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ve özellikle Avrupa'da Anayasa Mahkemesi alanında en yetkili olan Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu'na güveniriz."
Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu 1999 tüzüğüne göre, siyasi partilerin kapatılması için partinin çok aşırı uç davranışlarda bulunması gerektiğini de ifade eden Rehn, "Bu tüzüğe göre, partinin şiddet içeren bir davranışı olması, demokratik anayasal emirlere karşı şiddet içeren bir harekette bulunması gerekir. Yargıtay savcının açtığı bu dava hiç bu duruma uymuyor" dedi.
Olli Rehn, AB standartlarına göre, AB üyesi devletlerin Türkiye'de tartışılan başörtüsü meselesi gibi politik meseleleri Türkiye'de olduğu gibi mahkemelerde değil, parlamentoda tartıştıklarını, sandıkta karar verdiklerini söyledi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 3 Nisan 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/03//haber,65ACBA219BDE4886B7BB5257E3001CF3.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.