kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Yılmaz

Şehir Turu

Bayburt havasını çaya katıp satacak
MEHMET
Yılmaz'ı, Sürmene'den getirdiği çayı Bayburt'ta kuruttuktan sonra tekrar Sürmene'deki çay fabrikasına göndermek üzere fabrikada yükleme yaparken buldum. Yılmaz, Karadeniz kıyılarında toplanan yaş çayın, kuru ve temiz havası olan Bayburt'ta kurutulmasıyla hem enerjiden tasarruf edildiğini, hem de daha kaliteli bir çay elde edildiğini keşfetmiş ve soluğu Bayburt'ta almış. 2 milyon YTL'nin üzerinde bir yatırımla kurduğu fabrika, 2007 yılı sonunda tamamlanıp faaliyete geçmiş. Bayburt'un havasından ve işgücünden yararlanmak istediğini belirten Yılmaz, paketleme tesisi kurmayı ve "Bayburt Çay" markasıyla da satış yapmayı planlıyor.

'12 ay işe alışmamış sıkılıp evine gidiyor'
İTİMAT
Plastik'in sahibi Habip Berber, teşvikten ve AB fonlarından yararlanarak memleketine plastik fabrikası kurduğunda, takvim 2006 yılını gösteriyordu. 173 bin Euro proje bedelinin yarısını hibe olarak alıp fabrikasını kuran Berber, 30 işçisiyle aylık 100 ton poşet üretim kapasiteli tesisinde yüzde 70 kapasite ile çalışıyor. 2007'de 2.5 milyon YTL ciroya ulaşan Berber, hedefini 100 kişilik istihdam, aylık 200 ton üretim ve ihracat olarak bir çırpıda sayıyor. Su, elektrik ve kalifiye eleman sorunu yaşayan Berber, "12 ay çalışmaya alışmamışlar, sıkılıyor bırakıp gidiyor, boş geziyorlardı" diye yakınıyor.

'Soğuk havanın bize maliyeti 30 bin YTL'
KAVİ
Metal Plastik'in Başkanı Fehmi Kavi, Bayburt'un tek, kendi deyimiyle Doğu Anadolu'nun en büyük ihracatçısı. 1947 Bayburt doğumlu Kavi'nin ilkokula giderken babasının yanında 17 metrekare dükkanda soba imalatıyla başlayan iş yaşamı, zamanla elektrik panosu, dosya dolabı, çelik kapı, plastik lambri ve panjur üretimiyle sürmüş. Bugün 4 kardeş, 3 ayrı fabrikada toplam 7 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirdiği üretiminin yüzde 93'ünü ihraç ediyor. Memleketini çok sevdiği için yatırımlarını Bayburt'ta yaptığını anlatan Kavi, sadece soğuk havanın makinelere bu yıl verdiği zararın 30 bin YTL olduğunu söylüyor.

Bayburt üniversite şehri pilot ili olsun
BAYBURT,
üniversitesi olmayan 9 ilin içinde. Bu durum Bayburtluları çok üzüyor. Üniversite şehri modeli için pilot il olmak istediklerini belirten Bayburt TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yumak, "Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nin 50 bin öğrencisinden 5 bini gelse, ihya oluruz. Bayburt ekonomisini ayağa kaldırır, göçü önleriz" dedi. Nüfusu 2 binin altındaki belediyelerin kapatılması uygulamasının, 97 bin 609 nüfusla Türkiye'nin en küçük ili olan Bayburt'un 6 beldesinden 5'inin kapanması sonucunu doğuracağına dikkat çeken Yumak, küçük illere uygulamadan muafiyetin yanı sıra Köse ve Pazaryolu ilçeleri ile Salyazı Beldesi'nin Bayburt'a bağlanmasını istedi.
Haberin fotoğrafları