kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bir dönem yalnızca güzelleşmek ve gençleşmek için uygulanan botoks yöntemi, artık migren ağrısı çekenlerin de imdadına koşuyor. Op. Dr. Zekeriya Kul; yöntemin, hastalarının yüzde 80'inde başarılı sonuçlar verdiğini söylüyor.

Kırışıklıklarınızı yok ederken migren ağrısıyla da vedalaşın

DİDEM SEYMEN
28.03.2008
Estetik dünyasının son dönemdeki en popüler uygulaması; çok yönlü botoks! Bu tedaviyi görenler; yalnızca 15 dakikada hem kırışıklıklarından, hem de migren ağrılarından kurtulabiliyor.....
Çok yönlü botoks, son günlerin en popüler estetik uygulamaları arasında yer alıyor. Op. Dr. Zekeriya Kul, kırışıklıkların giderilmesinden migrenle mücadeleye kadar birçok alanda etkili olan bu uygulama ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Estetik için kullanılan botoks, migreni de tedavi edebilir mi?
Ağrı ataklarına neden olan kaslar gevşetilirse, migren çözülmüş olur. Kasları iki şekilde gevşetmek mümkündür. Bunlardan ilki botoks, ikincisi ise endoskopik migren cerrahisidir. Migren cerrahisi ameliyat grubuna girdiği için her hastaya uygulanamaz. Endoskopik migren cerrahisi yapmak için hastaya bir nörolog tarafından tam migren teşhisi konmuş olması gerekir.

* Migren tedavisinde hangi bölgelere botoks uygulanıyor?
Şakak bölgesine, iki kaşın ortasına ve ense bölgesindeki duyu sinirlerinin etrafındaki kaslara. Bu kaslar gevşetilmek zorunda. Burun içinde nefes almayı engelleyen bir eğrilik varsa, bu da ameliyatla düzeltiliyor.

4 AYDA BİR TEKRARLANIR

* Bu yöntem, kişinin güzelleşmesini de sağlar mı?
Evet. Botoks yaparken kırışıklıkları yok ediyoruz. Hasta 15 dakikada hem güzelleşip gençleşiyor, hem de migren ağrılarından kurtuluyor. 4 ayda bir tedaviyi tekrarlıyoruz.

* Şimdiye kadar kaç kişiye bu tedaviyi uyguladınız?
Botoks doğru noktaya yaptırıldığında, maske ifadeli yüz ortaya çıkmaz. Botoks, kırışıklıkları giderir ve düşük olan kaşları kaldırır. Şimdiye kadar 300'den fazla hastama botoksla migren tedavisi yaptım. 27 hastama da endoskopik migren cerrahisi uyguladım.

* Botoks tedavisi uygulandığı gün, ağrılar azalıyor mu?
Botoksun kaslar üzerindeki etkisi, üçüncü günden itibaren başlıyor. 10-15'inci günler arasında, ağrıyı azaltıcı ve ortadan kaldırıcı etki ortaya çıkıyor. Yapılan işlem, sosyal hayatı kesinlikle etkilemiyor. Hasta hemen işinin başına dönebiliyor, hatta isterse seyahate bile çıkabiliyor.

* Bu tedaviyi en çok kimlere uyguluyorsunuz?
Botoks enjeksiyonundan oldukça iyi neticeler aldığım migrenli hastalarımın arasında; evhanımından öğretmene, piyanistten plastik cerraha kadar birçok meslek grubundan ve kesimden insan var. Baş-boyun anatomisine ve botoks uygulamasına en hakim olan branş estetik-plastik cerrahi olduğundan ve zaten kozmetik amaçlı rutin uygulamamız bulunduğundan, hastalar botoks enjksiyonu için bize başvuruyorlar.

* Akupunkturdan farkı nedir?
Bu tarz paramedikal tedavilerin etkisi saatlerle sınırlıdır ve çoğu hastada yetersiz kalır. Oysa botoksu medikal bir tedavi olarak uyguluyoruz. Bu, akupunktur ve masaj gibi yardımcı bir tedavi yöntemi değil. Dolayısıyla ilaç tedavisinin sonuç vermediği hastalarda bile, şu an en etkili tedavi botoks enjeksiyonudur.

YÜZDE 80'LİK BAŞARI

* Botoks tedavisi kimlere uygulanamaz?
Botoks'un etki etmediği yüzde 20'lik grup psikolojik faktörlerin ön planda olduğu gruptur. Bu gruba ameliyat yapmıyorum. Yoğun bir işi, stresli bir hayatı ve uyku bozukluğu olan kişiler, bu gruba giriyor. İşin içinde gerçek bir migren durumu yoksa ya da psikolojik sorunlar varsa, yeterli sonuçlar alamayabiliriz. Benim hastalarımın yüzde 80'inde, ağrılar tamamen ortadan kalktı.