İngiliz bilim kurgu Yazarı Arthur C. Clarke, 90 yaşında öldü.
Sekreteri Rohan De Silva, daha önce solunum yetmezliği nedeniyle birçok kez hastaneye kaldırılan Clarke'ın bu sabah Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'daki Apollo hastanesinde hayatını kaybettiğini söyledi.
* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZClarke'ın sağlık durumu son haftalarda yeniden kötüleşmiş ve yazar 4 gün önce hastaneye kaldırılmıştı.
Clarke, 90. yaş gününü yaklaşık 50 yıl önce yerleştiği Sri Lanka'da kutlamış ve bu kutlamada Sri Lanka'da barışa ulaşılmasını dilemişti. Sri Lanka'da Clarke'ın adını taşıyan bir akademi bulunuyor.
Bilim kurgu yazarı Clarke, bu kutlamada uzayda başka canlıların varlığının kanıtının elde edilmesini ve havayı daha az kirleten yakıtların kullanılmasını da istediğini söylemişti.
Clarke, çocukluğunda yakalandığı bir hastalık nedeniyle yaklaşık 30 yıldır tekerlekli sandalye kullanıyordu.
HAYATI VE ESERLERİ
Stanley Kubrick'in çevirdiği "2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Yolu Macerası) filmine ilham kaynağı olan kısa öykünün yazarı olan Clarke, 16 Aralık 1917'de İngiltere'de doğdu.
80'den fazla kitap yazan Clarke'ın ortaya attığı bazı bilim kurgu kavramları, daha sonra uydularla iletişim alanında sağlanan gelişmelerle şaşırtıcı benzerlikler taşıyordu.
Küçük yaşlarda fen bilimlerine ilgi duyan Clarke, henüz çocukken kendi yaptığı teleskopla Ay'ın haritasını çıkarmayı başarmıştı. 1941'de İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine çağrılan Clarke, burada radar eğitimcisi olarak görev yaptı ve askerlik görevi sırasında ilk bilim kurgu öykülerini yazdı.
Clarke; "Earthlight" (Yer Işığı - 1955), "A Fall of Moondust" (Aytozu Yağmuru - 1961), "The Fountains of Paradise" (Cennetin Çeşmeleri - 1979) romanlarıyla dikkatleri üzerine çekti.
1950'lerde Clarke deniz altının araştırılması konusuyla ilgilenmeye başladı ve Sri Lanka'da dalgıçlık ve sualtı fotoğrafçılığı yapmaya başladı.
Yazdığı "The Sentinel" (Gözcü) adlı kısa öyküden esinlenilen "2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Yolu Macerası), yönetmen Stanley Kubrick tarafından 1968'de filme alındı. Daha sonra "2010: Odyessey Two" (2010: Macera İki) romanını yazdı ve bu romanın filmi de 1984'te çekildi.
Clarke, uyduyla haberleşme düşüncesini geliştirmesi nedeniyle Franklin Enstitüsünün altın madalyasıyla bilim yazarı olarak da UNESCO'nun Kalinga ödülüyle ödüllendirildi.
Clarke'ın diğer eserleri arasında, Şafak Projesi (1983), Rama ile Buluşma (1983), Kara Güneş (1984) ve Rama 2 (1989) bulunuyor.
AA