kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kutlama çekilişlerinde şampanya hediye edilemeyecek

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Hükümet, kaçak içki ve sigaraya tasarıyla savaş açtı. Yeni tasarıya göre şirket yemeği gibi gecelerde alkollü içki hediye edilemeyecek..
Kaçak alkol ve sigaraya ağır cezalar geliyor. Hükümet, kaçak içki ve sigara satanlara 5 yıla kadar hapis cezası verecek yasa tasarısını Meclis'e sevk etti. Tasarı yasalaştığında, yılbaşı, şirket, dernek, vakıf yemeği gibi gecelerde yapılan çekilişlerde hediye olarak şampanya, şarap başta olmak üzere alkollü içkiler verilemeyecek. Alkolü özendirici promosyon ve reklamlara izin verilmeyecek. Gelecek hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak tasarı yasalaştığında sigara ve alkol kaçakçılığına ağır cezalar getirilecek. Kaçak alkol ve sigaraya verilecek cezalar şöyle:

* İŞTE CEZALAR: Tütün, tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (TAPDK) izin almadan alkol ve sigara fabrikası kuranlara 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmesi yasada korundu. Bandrolsüz üretim ve satış yapanlar ile ilgili ağır cezalar eklendi. Yasa çıktığında, bandrolsüz üretim yapanlar ya da bandrolleri taklit ederek kaçak ürün satan, ülkeye sokanlara da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kurumdan izin almadan alkollü içkilere piyasaya arz edenlere 200 bin YTL verilecek. Kurumdan uygunluk belgesi almadan enfiye, çiğneme, enfiye tütünü ve sigara kağıdı üretenlere 5 bin YTL ceza uygulanacak.

* İHBARCILARA ÖDÜL: Kaçak alkol ve sigara üretildiğini ya satıldığını ihbar edenlere devlet Kaçakçılık Yasası kapsamında ödül verecek.

* BÜFECİLERE 5 BİN YTL CEZA: Satış belgesi olmadan bu ürünlerin toptan satışını yapanlar 50 bin, perakende satışını yapanlar (bakkal ve büfe gibi) 5 bin YTL para cezası ödemek zorunda kalacak.

* ÇEKİLİŞTE İÇKİ YASAĞI: Sigara ve bira gibi alkollü içkiler otomatik makinelerde satılamayacak. Bahis ya da ödül olarak da sigara ve alkol verilemeyecek. Yılbaşı kutlamaları, işyeri ya da dernek yemeklerinde yapılan çekilişlerde içki hediyeler arasında yer alamayacak. Buna aykırı davrananlara 50 bin ila 250 bin YTL arasında para cezası verilecek.

* AÇIK İÇKİ YASAK: Yetkili olmadıkları halde açık olarak içki satan, paket yerine tek tek sigara satanlara ve bunların ambalajlarını bozanlara bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.

* İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YASAĞI: İçki ve sigaranın internet üzerinden satışı da yasak olacak. Ayrıca telefon, faks, televizyon, elektronik ticaret araçları ile de satış yapılamayacak. Bunu yapanlara 50 bin YTL ile 250 bin YTL arasında para cezası uygulanacak.

* ALKOL REKLAMINA GÖZALTI: Sigara ve alkolün özendirici reklam ve promosyonunun yapılması önlenecek. Kurumun bu konuda yapacağı düzenlemelere aykırı hareket edenlere 30 bin YTL ceza verilecek.