Tarım Bakanlığı, 2007 gıda izleme ve denetim sonuçlarını açıkladı
İLİŞKİLİ HABERLER
Tarım Bakanlığı, 2007 gıda izleme ve denetim sonuçlarını açıkladı
* PESTİSİT Geçen yıl sebze ve meyvelerden toplam 15 bin 921 numune alınarak pestisit analizi yapıldı. Sadece 274 üründe limitin üzerinde ilaç kalıntısı belirlendi. AB'de yüzde 6 civarında olduğu kaydedilen pestisit kalıntı oranı, Türkiye'de yüzde 1,72 düzeyinde oldu.
* AFLATOKSİN Fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, ceviz ve kuru incirde aflatoksin denetimi için bin 292 örnek alınırken, 50 örnekte limitin üzerinde aflatoksin belirlendi. Kuru kayısıda kükürt denetimi için 429 örnek alınırken, 86 örnekte limitin üzerinde kükürt ortaya çıktı.
* BAKTERİ Geçen yıl, 55 süt örneğinde canlı bakteri ve somatik hücre analizi yapılırken, 36 örnekteki bakteri ve somatik hücre sayısı mevzuatın üzerinde çıktı. 19 örnek ise mevzuatına uygun çıktı. Sütteki olumsuzluk peynire de yansıdı. Geçen yıl alınan 794 peynir örneğinden 7'sinde ''salmonella spp'' virüsü belirlendi.
* HAZIR YEMEK Hazır günlük yemek ve mezede olumsuzluk oranı yüzde 2.6- 8.7 arasında. 540 örnekte yapılan analizlerde, 47 örnekte 'escherichia coli' virüsü, 20 örnekte 'bacillus cereus' virüsü bulundu. 535 örnekten 14'ünde 'staphylococcus aereus' virüsü bulundu.
* KIRMIZI PUL BİBER Kırmızı toz ve pul biberde alınan 504 örneğin 20'sinde sudan boyası bulundu. 472 kırmızı toz ve pul biber örneğinden 57'sinde limitlerin üzerinde aflatoksin, 47'sinde de limitlerin üzerinde aflatoksin B1 tespit edildi. Toplam 453 kırmızı toz ve pul biber örneğinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde ise 2 örnekte 'salmonella spp' virüsü, ortaya çıktı.
İLİŞKİLİ HABERLER
Tarım Bakanlığı, 2007 gıda izleme ve denetim sonuçlarını açıkladı
Yayın tarihi: 4 Mart 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/04//haber,FF741E6AEA314FB7953AA6E8B828425F.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.