kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sebzede ilaç kalıntısı azaldı hazır yemek 'mikrop yuvası'

Tarım Bakanlığı denetimlerine göre sebze-meyvede kalıntı oranı % 1.72 ile AB ortalamasının altında. Hazır yemekte olumsuzluk oranı ise % 8.7'lerde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sebzede ilaç kalıntısı azaldı hazır yemek 'mikrop yuvası'
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği'' kapsamında 2007'de yürütülen izleme ve denetim sonuçlarına göre gıdalarda en fazla olumsuzluk, çiğ süt, peynir ve hazır yemek sektöründe ortaya çıktı. Çiğ sütte bakteri sorunu devam ederken Türkiye'nin pestisit (tarım ilacı) kalıntısı açısından AB'den daha iyi düzeyde olduğu belirlendi. Geçen yıl, "pestisit kalıntı denetim ve izleme programı'' kapsamında, bezelye, biber, buğday, çilek, domates, ekmek, elma, erik, greyfurt, havuç, hıyar, kabak, karnabahar, taze soğan, fasulye, kavun, kayısı, kiraz, limon, mandalina, marul, muz, patates, patlıcan, pirinç, portakal, üzüm, bebek mamasından alınan 16 bin numunede pestisit analizi yapıldı.

AB, ANALİZ SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Analizlerde, 15 bin 647 örnekteki ilaç kalıntısı limitlerin altında çıkarken, 274 üründe limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı belirlendi. Yetkililer, pestisit açısından Türkiye'nin oldukça iyi duruma geldiğini, bu nedenle AB'nin sevze-meyve ithalatında önceden 100 partiden 10'unu analiz ederken, analiz sayısını 100'den 5'e düşürdüğünü söyledi. Fındıkta 91 örnek alınırken, hiçbir örnekte limitin üzerinde pestisit çıkmadı. Fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, ceviz ve kuru incirde aflatoksin denetimi için bin 292 örnek alınırken, 50 örnekte limitin üzerinde aflatoksin belirlendi. Kuru kayısıda kükürt denetimi için 429 örnek alınırken, 86 örnekte limitin üzerinde kükürt olduğu ortaya çıktı.

SÜTTE SORUN BÜYÜK
İzleme programı, sütte, somatik hücre ve bakteri açısından sorunun devam ettiğini gösterdi. Normalde 40 bin civarında olması gereken somatik hücre ve bakteri sayısının, hayvan hastalıkları nedeniyle Türkiye'de milyona çıktığı da oluyor. Türkiye'de süt üretiminin yıllık 11-12 milyon tona çıkmasına karşın, bunun 3-4 milyon tonunun mikrobiyolojik kriterlere uygun olduğu tahmin ediliyor. Sütteki olumsuzluk peynire de yansıdı. Alınan 794 peynir örneğinden 7'sinde "salmonella spp'' virüsü, 35'inde "staphylococcus aureus'' virüsü, 789 peynir örneğinden 106'sında "escherichia coli'' belirlendi.