Sanki sözleşmişler gibi! TÜSİAD, TOBB, ATO, ASKON dün ekonomi, özellikle de işsizlik konusunda alarm zilleri çalmak için yarıştılar.
Hem de ekonomi yönetiminin iki kurumundan yapılan güven verici açıklamalara rağmen!
Hazine Müsteşarlığı "Geçen yıl net doğrudan yabancı sermaye girişinin 2006'ya göre yüzde 9.8 artışla 21 milyar 873 milyon dolara ulaştığını" duyurdu.
Ardından Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol "Küresel sermayenin Türkiye'ye ilgisinin devam ettiğini, dünyanın en büyük 10 yatırım bankasından 7'sinin İstanbul'da faaliyet gösterdiğini" belirtti.
Ama "Reel ekonomi"nin nabzını tutan kuruluşlardan gelen çığlıklar bu iki açıklamayla açan güneşi kara bulutların ardına itiverdi.
-
TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği), toplam istihdamın azaldığını, işsizlik oranının yükseldiğini, işgücüne katılım oranının düştüğünü bildirdi. Daha önemlisi, TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) geçen yılın son çeyreğiyle ilgili "Hanehalkı İşgücü Anketi" sonuçlarına dayandırdığı değerlendirmesini önümüzdeki dönem için hiç de iç açıcı olmayan bir öngörüyle noktaladı: "Ekonominin mevcut eğilimi, istihdam olanaklarının artmasına olanak sağlayacak bir yapıdan uzaktır." Anlamı: İş arayanlar artacak ama iş bulmak zorlaşacak. Çünkü ekonomik büyüme istihdam artışı sağlamakta yetersiz kalacak.
Piyasanın acı gerçekleri -
TÜSİAD'ı TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) izledi. Sanayi Odaları Konseyi'nin yayınladığı bildiride şöyle denildi: "İstihdamdaki son veriler ve piyasalardaki durum, işsizliğin artacağına dair ciddi sinyaller veriyor."
-
TOBB'un "Piyasalardaki durum" diye geçiştirdiği gerçekleri ise 4.046 işyerini kapsayan ankete dayanarak ATO (Ankara Ticaret Odası) sıraladı: "100 işletmeden 56'sı için geçen yıl 2006'dan daha kötü geçti. Büyümenin yavaşlaması ticari hayata zincirleme etki yaptı; satışların düşmesi kâr oranını düşürdü, işletme maliyetleri ve borçlar büyüdü. 100 işletmeden 53'ünün tahsilat güçlüğü arttı. 3 işletmeden biri işçi çıkardı."
-
Ve ASKON (Anadolu Aslanları İşadamları Derneği) son noktayı koydu: "Piyasa kan ağlar vaziyete geldi ama enflasyon başarılı deniyor. Bu gidişle elde iç üretim kalmayacak. Artık neyin peşinden gittiğimizi anlayamaz olduk. Ekonomi politikalarında öncelikleri nelerin aldığı anlaşılamaz olmaya başladı. Bizleri gelişmeler mi peşinden sürüklüyor, yoksa çizdiğimiz bir politikanın ardından mı gidiyoruz; tam anlaşılamıyor."
TÜSİAD'a Erdoğan'ın ifadesiyle
"Elitlerin analizlerine kargalar güler" deyip geçelim. TOBB'a yine Erdoğan'ın nitelemesiyle
"Felaket tellalı" damgası vuralım. ATO'ya da
"Müzmin muhalif" diye omuz silkelim.
Korkutan Norveç kuyrukları Peki ama iktidarın şaşmaz ve kararlı destekçisi ASKON'un çıkışını nasıl yorumlayacağız? Ya yine AK Parti'nin müttefiki MÜSİAD'ın (Müstakil İşadamları Derneği) sitesindeki ankete ne yafta asacağız? Ankette "Sizce ekonomi yönetiminin 2008'deki en önemli gündemi ne olmalı" diye sorulup 6 seçenek öneriliyor. En çok işaretlenen seçenek, katılanların yüzde 43'ünün oyuyla "İşsizlik ve istihdam".
Haydi, bu "Acı söyleyen dostlar"ı da bir yana bırakalım. Bir cömertlik daha gösterip, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "2008 Küresel İşgücü Eğilimleri" raporundaki ürkütücü mesajları da görmezden gelelim. Peki
"Norveç, Türkiye'den 100 bin işçi alacak" söylentileri ışık hızıyla yurda yayılınca İŞKUR binaları önünde oluşan kuyruklar için ne gerekçe yaratılabilir? Biz hükümet üyesi olsak, o kuyruklar uykumuzu kaçırırdı. O da mı etkili olmadı? Peki, son mermimizi kullanıyoruz. Abdüllatif Şener iki gün önce "2008'de Türk ekonomisinden beklentiler" konulu toplantıda o nazik üslubuyla şöyle konuştu: "İşsizlik konusu tehlike sinyalleri veriyor."
Daha 7 ay önce hükümette iki numaralı koltuklardan birinde oturan ve hâlâ AK Parti yönetim kadrolarında yer alan "Kadim dost"un yaklaşan sosyal deprem uyarılarına da kulaklar tıkan(a)maz ya...
Yayın tarihi: 22 Şubat 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/22//haber,FFCA71DAAFDF4C62912FA0D60FE769A9.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.