Detoks sağlığa zarar verir mi?
Vücudu toksinlerden arındıran detoks, gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Uzmanlar, bilinçsiz yapılan detoksun ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini dile getiriyor..
Kimler detoks diyeti yapabilir?
Hamburger gibi besinleri sık tüketiyorsanız, sindirim sisteminizi zorlayabilir ve vücudunuzda toksinlerin birikmesine neden olabilirsiniz. Eğer çok kola içiyorsanız ve sürekli bir şeyler atıştırıyorsanız detoksa ihtiyacınız olabilir. Üç günlük bir sıvı diyeti, toksinlerin vücuttan atılmasını, karaciğerinizin ve tüm sindirim sisteminizin dinlenmesini sağlar. Üç günden uzun süre sıvı ile beslenmeyi planlıyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Hamile olanlar, emzirenler, kalp ve şeker hastalığı olanlar ise detoks yapmamalıdır.
Bağımlılık riskini gözardı etmeyin
Bağırsakta bulunan bakteriler sağlığınız için son derece önemlidir ve onların yaşadığı ortamla fazla uğraşmak iyi bir şey değildir. Piyasada bulunan ve bağırsakları temizlediği iddia edilen birçok detoks ürünü, bitkisel maddeler içerdikleri halde henüz tam bir güvenilirlik kazanmış değillerdir. Doktorlar bağırsakların boşalmasını sağlayan bu maddelerin bağımlılık yapabileceğini düşünüyor. Aldığınız ürünün içinde bulunan bitkisel maddenin ne kadarının sindirim sisteminiz tarafından emileceğinden emin olamazsınız. Bu ürün, sık sık tuvalete gitmenize neden olabilir.
Mönünüzde sebze, meyve ve balık olsun
En popüler detoks diyetleri katı yiyeceklere izin vermeyenlerdir. Bunlar meyve ve sebze suyu diyetinden oluşuyor. Diğerleri ise katı ağırlıklı diyetler. Fakat hepsinde değişmeyen bir şey var ki; o da çiğnemeye imkan tanımamaları. Normal bir insan yarım kilo havucu yiyemez ama suyunu içtiğinde bir kilo bile tüketebilir. Yani konsantre bir şekilde tükettiğinde, o besini çatal ve bıçakla alabileceğinden daha fazlasını almış olur. Bu diyeti yaparken, iki bardak çilek, böğürtlen veya nar suyu, iki bardak sebze suyu (brokoli, ıspanak ve havuç) ve bir tabak püre şeklinde hazır çorba için. İnsanların seçenekleri yoksa, ölçüyü kaçırmaları daha kolay oluyor. Bu nedenle, normal beslenmenize geri döndüğünüzde, kendinizi tutamayıp atıştırmaya başlayabilirsiniz. Dikkatli olun! Sebze, meyve, fıstık, tam tahıllı kahvaltı gevrekleri ve balık içeren bir detoks mönüsü çok sağlıklı olabilir. Böylece detoks sona erdiğinde, sağlıklı beslenme rutinin bir kısmını gündelik hayatınıza taşıma olasılığınız artış gösterir. Sadece sıvı besinlerle diyet yapmak ise; size mantıklı, sağlıklı ve doğru beslenme hakkında hiçbir şey öğretmez.
Kilo vermek için detoks yapmayın
Uzmanlar detoksu sağlık için önerse de, birçok insan detoksu hızlı bir şekilde kilo vermek için uyguluyor. Çünkü detoksun yan etkilerinden biri de hızlı kilo kaybı. Kısa bir detoksun vücudunuz için zararı olmayabilir ama insanların detoks yapıp, ardından eski kötü alışkanlıklarına dönmeleri fayda sağlamaz. Kilo vermek için detoks yapmak, eğer yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz hiçbir işe yaramaz. Detoks kilo vermek için bir yöntem değildir. Kilo vermek istiyorsanız düzenli egzersiz yapın, doğru beslenin ve bol bol uyuyun.
Günde 45 dakikanızı egzersize ayırın
Detoks sadece bir diyet değil, bir yaşam tarzıdır. Diyet dışında yapılan hareketlerin, detoks açısından önemi büyüktür. Gün içerisinde yapılması gereken 45 dakikalık egzersizler, ter yoluyla toksinlerden kurtulmanızı sağlar. Özellikle saat başlarında yapılan beş dakikalık hızlı dans, günlük detoksun kaçınılmaz bir parçasıdır. Egzersizin vücudun toksinlerden arınmasını hızlandırdığını unutmayın.
Yayın tarihi: 22 Şubat 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/22/gny/haber,8C25B400A7C34554B681D4ED24A1F856.html
Tüm hakları saklıdır.