kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Köprülerin ücretsiz olması masada

Yeni Haber
Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul'da köprü ve otoyol ücret toplama istasyonlarının kaldırılması ya şehir dışına taşınması konusunu inceliyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Genel Müdürlük, son iki yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ücret toplama istasyonlarının taşınması ya da kaldırılması konusunda görüşmeler ve çalışmalar yapıyor.

Ücret toplama istasyonlarının tamamen kaldırılması görüşüne da olumsuz yaklaşmayan Karayolları Genel Müdürlüğü, ücret toplama istasyonlarının kaldırılması ya da taşınmasının ulaşıma olumlu ya da olumsuz etkileri ile getirebileceği ilave yükü değerlendiriyor.

İstasyonların İstanbul sınırları dışına alınması ya da kaldırılması konusunda hükümetin alacağı karar doğrultusunda hareket edecek olan Karayolları, bu kararda uygulamanın ana arterlerde trafik akışına sağlayacağı fayda ya da zararın iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyor. Genel müdürlük, İstanbullulara sağlanacak rahatlık ve fayda açısından, toplanan ücretler göz ardı edilebilecek düzeyde bulunursa istasyonların taşınabileceğini ya da kaldırılabileceğini öngörüyor.

İSTANBUL'DA ULAŞIM MALİYETİ

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul'da üretilen mal ve hizmetlerin ulaşım girdisinin çok yüksek olduğunu, bu bölgede yaşayanların kilometre başına 0,5 dolar maliyetle ulaşım hizmeti satın alırken, diğer bölgelerdekilerin 0,2 dolar düzeyinde ödediğini hesapladı. Türkiye genelindeki trafik hareketinin yüzde 25-30'unun bu bölgede gerçekleştiğini öngören Genel Müdürlük, sorunun temelli çözümü için İstanbul'un ulaşım altyapısının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan, alınacak kararda, yeni yapılması planlanan paralı yolların da dikkate alınması gerektiği düşünülüyor. Aksi halde İstanbul'a yap-işlet-devret yöntemiyle yeni yapılacak paralı köprü ve yolların yapımına özel sektörün ilgisinin azalabileceğini hesaplayan Karayolları Genel Müdürlüğü, yine de bu olumsuzluğun özel sektörle risk paylaşımı sayesinde giderilebileceğini planlıyor.

Çalışmayı değerlendiren Karayolları Genel Müdürlüğünden bir yetkili, ''Ücret toplama istasyonlarının il sınırları dışına taşınması ya da kaldırılması durumunda, toplanan paraların göz ardı edilebileceği konusunda siyasi otorite karar verirse biz bunu uygularız'' dedi.