kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hükümetin onay verdiği yeni 42 ilçe

AA
Yeni Haber
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bakanlar Kurulu'nda, cezaevlerinin dış güvenliğinin Adalet Bakanlığına bağlanmasına ve 42 yeni ilçe kurulmasına ilişkin kanun tasarılarının imzaya açıldığını bildirdi.

Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısını ardından yaptığı açıklamada, ceza infaz kurumlarının iç güvenliğinin Adalet Bakanlığı, dış güvenliğin ise Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlandığını anımsatarak, imzaya açılan Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Kanun Tasarısı'yla Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün dış güvenliği de sağlamasının öngörüldüğünü belirtti.

1 Ocak 2009 tarihinden itibaren devir işlemlerinin başlayacağını ve 5 yıl süreceğini ifade eden Şahin, tasarıyla 7 bin kadro ihdasının da öngörüldüğünü anlattı. Şahin, ''bunun 6 bini infaz ve koruma memuru. Bunlar silah taşıyabilecek ve bulundurabileceklerdir. Adalet Bakanlığının bu konuda 3 yerde eğitim merkezleri var. Bu eğitim merkezlerinde bu personel eğitilecektir'' dedi.

YENİ 42 İLÇE KURULACAK

Adalet Bakanı Şahin, imzaya açılan diğer tasarının, büyükşehir belediye sınırları içinde ilçe kurulması ve ayrıca bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de halen 3 bin 225 belediyenin bulunduğunu belirten Bakan Şahin, tasarı yasalaştığı takdirde belediyesi sayısını 2 bin 101'e ineceğini söyledi.

Şahin, ''Ciddi miktarda belediye sayısının azalmasını sağlayacak bir kanun tasarısıdır. İçişleri Bakanımız ve Mahalli İdareler Genel Müdürümüz tarafından Bakanlar Kurulu'na sunuldu ve uzun bir değerlendirme yapıldı ve benimsenerek imzaya açıldı. Bir kaç gün içinde TBMM'ye gönderilmiş olacak'' diye konuştu.

Şahin, tasarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Bu kanun tasarısı ile büyükşehir belediye sınırları içinde 42 ilçe kurulacaktır. 283 ilk kademe belediyesi vardır. Artık, ilk kademe belediye statüsü ortadan kalkmaktadır. 283 ilk kademe belediyesinden 34'ü ilçe haline getiriliyor. 241'i en yakın ilçeye mahalle oluyor, 8'i büyükyehir dışına çıkarılıyor. Bunların 7'si belde belediyesi olarak faaliyetlerine devam edecek, biri de köye dönüşüyor. Ayrıca İstanbul'da Eminönü ilçesi de Fatih ilçesine dahil edilmektedir.

Adana'da 2, Ankara'da 1, Antalya'da 5, Diyarbakır'da 4, Kocaeli'de 6,İstanbul'da 8, İzmir'de 2, Mersin'de 3, Sakarya'da 4, Samsun'da 3, Erzurum'da ve Eskişehir'de iki ilçe olmak üzere 42 yeni ilçe kuruluyor.''


Adrese Dayalı nüfus tespitiyle 863 beldenin nüfusunun 2 binin altında olduğunun belirlendiğini dile getiren Şahin, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyesinin kapatılması veya köye dönüştürülmesi hususunda zaten bir düzenleme bulunduğunu bildirdi.

''İLK SEÇİME KADAR DEVAM EDECEK...''

İlgili kanun ile zaten kapatılması gereken belediyelerin, artık bu yasa ile kapatılacağını dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Peki bu belediyelerdeki hizmetler nasıl yürüyecek, personel ne olacak? Bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edeceğini belirtmeliyim. 863 belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecek. Bu belediyelerin, kanunun yayım tarihinden itibaren 6 ay içinde bağlı bulundukları il veya ilçe belediyelere katılma imkanı da getiriliyor. Katılmak için tüzel kişiliği kaldırılan belediyeler ile katılacakları il veya ilçe belediyeleri arasında bir köy veya belediyenin bulunmaması bir kriter.

Bir kriter daha var, bu belediyeler ile il ve ilçe belediyeleri arasındaki uzaklığın meskun sahaya en fazla 10 kilometre olması. Bu da bir imkan olarak getiriliyor. Yani sadece köye dönüşmesi değil, aynı zamanda kendisine en yakın il veya ilçe belediyesine bir mahalle olması da söz konusudur.

Peki bu belde belediyelerimizdeki hizmetler nasıl görülecek? Bu hizmetleri il özel idareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri bundan sonra görmeye devam edecekler. Özel idarelere ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine tabii ki İller Bankasından bu hizmetler için daha önce gönderilen paylar gönderilmeye devam edecektir. Personel, tüm özlük haklarını muhafaza etmektedir. İhtiyaç durumuna göre, o ilde, ilçede, beldede, diğer kamu kuruluşlarında tabii ki başta özel idarede değerlendirilmeye devam edecektir.

Belediye statüsünü kaybedecek olan yerleşim yerlerinin şu anda diğer kamu kurum ve kuruluşlarına 200 milyon YTL de borcu bulunmaktadır. Bunların nüfuslarının azalması tabii onların paylarının da azalması sonucunu doğuracaktır. Zaten şu anda personelinin çok önemli bölümü maaş almakta sıkıntı yaşanmaktadır. Hükümet olarak yerel yönetimlerle ilgili hizmet maliyetlerinin düşürülmesi ve kaynak israfının önlenmesi, yerel yönetimlerin idari kapasitelerinin güçlendirilmesi, etkili bir koordinasyonun sağlanması, yerel hizmetlerin kalite ve verimliliğinin artması için böyle bir düzenleme yaptığımızı ifade etmek istiyorum.''

DESTEK ÖDEMELERİ


Şahin, toplantıda, çiftçilere önceki yıllarda nisan ve haziran aylarından yapılmakta olan mazot ve gübre desteği ödemelerinin öne alınması yönünde bir çalışma yapılmasına karar verildiğini de belirtti.

Bu çerçevede bütçede öngörülen 845 milyon YTL tutarındaki desteğin mart ayında ödenmesi için çalışmaların başlatıldığını ifade eden Bakan Şahin, ayrıca çiftçilere, hayvancılık, çay ve hububat primi olarak ödenmesi öngörülen desteklerin de öne çekilmesi konusunda başta Maliye Bakanı olmak üzere Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı'na talimat verildiğini duyurdu.

KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞI

Bakan şahin, Bakanlar Kurulu toplantısında Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın AB süreci ve Kosova'nın bağımsızlığı gibi dış politik gelişmelere ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

Kosova Meclisi'nin aldığı kararla bağımsızlığını dün ilan ettiğini anımsatan Bakan Şahin, ''Kosova'nın bu tarihi kararını Türkiye olarak saygıyla karşılıyor ve hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıma kararı almıştır ve bu karar da Dışişleri Bakanlığı'mızca tüm dünyaya duyurulduğu gibi ayrıca Kosova yetkililerine de kısa bir süre önce iletilmiştir'' dedi.

SORULAR

Bakan Şahin'in bir soru üzerine verdiği bilgiye göre, yeni kurulacak ilçeler şöyle:

''Adana'da; Çukurova, Sarıcam,
Ankara'da; Pursaklar,
Antalya'da; Aksu, Döşemealtı, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa,
Diyarbakır'da; Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir,
Kocaeli'nde; Başiskele, Çayırova, Darıca, Dilovası, İzmit ve Kartepe,
İstanbul'da; Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy,
Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi,
İzmir'de; Bayraklı, Karabağlar,
Mersin'de; Akdeniz, Toroslar, Yenişehir,
Sakarya'da; Adapazarı, Arifiye, Erenler, Serdivan,
Samsun'da; Atakum, Canik ve İlkadım,
Erzurum'da; Palandöken, Yakutiye,
Eskişehir'de; Odunpazarı, Tepebaşı. ''

Adalet Bakanı Şahin yeni ilçelerin kurulması konusunda ''AK Parti'nin siyasi kaygılarla hareket ettiği'' şeklinde eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''bu iddiaların geçerliliği yoktur'' dedi.

Bir soru üzerine, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki seçimlerin gündeme gelmediğini belirten Bakan Şahin, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da bu konunda Kurul'a bilgi vermediğini söyledi.