AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, YÖK Kanunu'nun Ek 17. maddesiyle ilgili tartışmalar devam ederken, yeni bir öneri daha ortaya attı.
Basınla sohbet toplantısında Ergün, Ek 17. maddeyle ilgili tartışmaların ve görüşlerin bu maddeyle ilgili yeni bir düzenleme yapılması gereğini ortaya koyduğunu belirterek "Kamuoyunda meydana gelen endişeleri gidermemiz lazım deniyorsa bunun mekanizmaları var. Anayasa'nın 14. maddesinde açıklanmış" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Meclis'te basınla sohbeti sırasında, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan türban konusunda yeni bir formülü daha gündeme getirdi. Gazetecilerin YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesiyle ilgili değişikliğin yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusuna "Değiştirilebilir tabi. Şu anda TBMM Başkalığında, altında benim de imzam olan bir metin var" karşılığını verdi. Ek 17. maddeyle ilgili tartışmaların ve görüşlerin yeni bir düzenleme daha yapılması gereğini ortaya koyduğunu ifade eden Ergün, MHP'nin de bu gereği gördüğünü düşündüğünü söyledi. Ergün, şöyle konuştu:
"Ek 17'nci madde, yeniden birlikte ele alınıp daha iyi formüle edilebilir, daha iyi bir formüle de ihtiyaç var. Bu tür yasaların, neyin yasak olduğunu daha somut bir şekilde göstermesi ve ortaya koyması gerekir. Yoksa, uygulayıcılar yarın başka bir kafa karışıklığına gidebilirler. 'Bunun dışında hiç bir şey serbest değil' gibi bir yaklaşıma da gitmek, yöneticiler açısından büyük sorun olabilir."
"CHP DE TEKLİF EDEBİLİR"
Türban konusunda başka endişe giderici düzenlemeler de olabileceğini ve bu konuda CHP ya da başka siyasi partilerin tekliflerine açık olduklarını kaydeden Ergün, kamuoyunda meydana gelen endişeleri gidermenin mekanizmaları olduğunu söyledi. Ergün, "Bunun mekanizmaları, Anayasanın 14. maddesinde açıklanmış. 14. madde, bir yandan hak ve özgürlüklerin devlet aleyhine kullanılmasıyla ilgili düzenlemeleri içeriyor. Diyor ki, 'hak ve özgürlükleri cumhuriyetin temel nitelikleri aleyhine kullananlar olursa, onlarla ilgili ceza kanunlarında birtakım müeyyideler var. '14. maddenin 1. fıkrası bunu düzenliyor. 14. maddenin 2. fıkrası ise şunu düzenliyor: 'Devlet organları ve yetkilileri, devlet gücünü kullananlar, ellerindeki yetkiyi ve gücü, başkalarının hak ve özgürlüğünü kısıtlamak amacıyla kullanırlarsa ve Anayasa maddelerini böyle yorumlarlarsa, onlarla ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır.'
Belki Türkiye, herkesin hak ve özgürlüğü açısından, devlet yetkilileri ve organları tarafından kısıtlanıcı uygulamalara yönelenler için bir düzenleme teklifi olabilir. Bu, o zaman bütün herkesin endişesini gideren bir düzenleme olabilir. CHP ya da diğer siyasi partilerle önümüzdeki süreçte, Anayasanın 14. maddesini bu çerçevede kanunla düzenleyebiliriz" diye konuştu.
ANAYASA'NIN 14'NCÜ MADDESİ NE DİYOR?
Ergün'ün açıklamaları, kulislerde, AKP'nin türbanla ilgili yeni bir formül gündeme getireceği ve Anayasa'nın 14'ncü maddesiyle ilgili bir kanun değişikliğini gündeme getireceğinin işareti sayıldı. Buna göre AKP, Anayasa'nın 14'ncü maddesinin 2'nci fıkrasına paralel olarak türbanla ilgili kaygıları giderecek yeni bir kanun teklifi gündeme gelebilecek. Anayasa'nın "III. Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamaması" başlığını taşıyan 14'ncü maddesi ise şöyle:
"Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz
Anayasa hükümlerinden hiçbiri, Devlete veya kişilere, Anayasayla tanınan temel hak ve hürriyetlerin yok edilmesini veya Anayasada belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılmasını amaçlayan bir faaliyette bulunmayı mümkün kılacak yorumlanamaz.
Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler, kanunla düzenlenir"
301 HAFTAYA MECLİS'TE
TCK'nın 301. maddesinin ne zaman değişeceğine ilişkin bir soruya Ergin, "Sayın Başbakanımız da söyledi. 301. maddenin çokça konuşulduğunu biliyoruz. Artık konunun Meclise gelmesi, Türkiye'nin gündeminden bu konunun da çıkması lazım. Son zamanlarda tartıştığımız konular gündeme geldiği için 301. maddenin de aynı tartışmaların içerisine gelmesi imkanı olmadı. Ama zannedersem önümüzdeki haftadan itibaren 301. madde de Türkiye'nin gündeminden kalkacak ve yasal çerçevenin içine oturacak" dedi.
FARKLI DÜŞÜNEN ARKADAŞLAR VAR
Ergün, bir gazetecinin "301. maddeyle ilgili kovuşturma izninin Adalet Bakanının mı yoksa Cumhurbaşkanının mı vermesinin planlandığını" sorması üzerine, "Bu konuda parti içinde farklı düşüncelerin olduğunu belirterek, " Bu konuda 'Cumhurbaşkanı versin' diye düşünen arkadaşlar da olabilir, ama genel olarak görüştüğümüz konu Adalet Bakanının olması. Çünkü, 305 ve 306. madde de Adalet Bakanının izni söz konusu. Dolayısıyla sistemin bütününde Adalet Bakanı izninin var olması daha doğru bir yaklaşım gibi görünüyor" dedi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 18 Şubat 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/18//haber,6159D17727274407AA8B10FA0CB88FC6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.