Yurtdışında işçi çalıştırmaya yeni düzen
Türkiye İş Kurumu, yurtdışında işçi çalıştırılmasına yeni düzen getirdi. Şirketler yurtdışında işçi çalıştırmak için tek tek her sözleşmeyi Kuruma onaylatmak zorunda olacak.
Şirketin, işçilerin sosyal güvenliğini sağlamak başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmeden işçi alma ilanına çıkmasına dahi izin verilmeyecek. Bu şartlara uymayan istihdam bürolarının faaliyet izni iptal edilirken, sözleşme başına 300 YTL para cezası kesilecek. Yurtdışında çalıştırılan işçilerin mağdur edildiğinin anlaşılması durumunda hizmet akitleri onaylanmayacak. İşçi simsarlığı nedeniyle ceza alan gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların vekillerinin yurt dışına işçi götürme talepleri kabul edilmeyecek.
Türkiye İş Kurumu'nun Yurtdışında İşe Yerleştirme Hizmetine Dair Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yabancı bir ülkede Türk işçisi çalıştırmak isteyen firmaların işçi teminine veya yurtdışında işçi olarak çalışmak isteyenlerin yurtdışına gönderilmesine aracılık etme konusunda, Türkiye İş Kurum ve Özel İstihdam Büroları yetkili olacak. Firmalar; yurt dışında kendi iş ve faaliyetlerinde çalıştıracağı işçileri Kurum kayıtlarından veya Bürolar aracılığı ile temin edebilecekleri gibi, kendileri tarafından temin edilen işçileri hizmet akdini Kuruma onaylatmak kaydıyla yurtdışına götürebilecekler.
Yurtdışındaki işlerinde işçi çalıştıracak firmalarca; Türk firmaları için ticaret sicil gazetesi örneği, yabancı uyruklu firmalar için kuruluşuna dair belgenin dış temsilciliklerce onaylı örneği veya yeminli tercüme bürolarınca yapılmış Türkçe çevirisi istenecek. Taahhüt işleri için işin alındığı ülkedeki dış temsilcilik ya da Türkiye'deki yetkili kamu kurumundan alınacak yazı veya İş Alındı Belgesi; taahhüt işleri dışındaki işler için işyerinde çalıştırılacak işçi sayısını belirten dış temsilcilikten alınacak yazı veya Uygun Görüş Belgesi aranacak.
YURTDIŞINDA SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYA SON
Ayrıca, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan alınan Yurt Dışı Müteahhitlik Belgesi veya Yurt Dışı Geçici Müteahhitlik Belgesi, Türk firmaları için Türkiye'de yürürlükte bulunan sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri gereğince işçilerin sosyal güvenliğini sağladığına ilişkin belge, firma yetkililerinin noterce onaylanmış imza sirküleri, işlemlerin vekil aracılığıyla yapılacağı hallerde vekaletname veya yetki belgesinin aslı ya da aslı görüldükten sonra Kurum tarafından onaylanacak örneği Kurumun taşra teşkilatı birimlerine ibraz edilecek.
ONAY ALMADAN İŞÇİ İLANI YOK
Kurum belirtilen belgelerle başvuran firmalara uygun görmesi halinde ilan yoluyla işçi temini için izin verecek. İlanda iznin Kurumun hangi biriminden alındığı ile verilen iznin tarih ve sayısı belirtilecek.
Büroların, işçilere yurt dışındaki işler için iş bulmaları halinde, belirtilen belgeleri bulundurmaları ve Kurumun istemesi halinde ibraz etmesi gerekecek.
Bürolar; taraflarca imzalanan ve Kurumca onaylanan hizmet akitlerinin bir nüshasını kendilerinde saklamak, birer nüshasını da işçiye ve Kuruma vermek zorunda olacaklar.
Büroların yurtdışındaki işler için işçi teminine ilişkin ilanları izne tabi olmayacak.
HİZMET AKİTLERİ ONAYLATILACAK
Hizmet akitlerinin onaylatılması zorunluluğu
Firmaların, Kurum ya da Bürolar kanalıyla veya kendilerinin doğrudan temin ettikleri işçilerle veya tayin ettikleri vekil arasında örneği Kurumca hazırlanan hizmet akdinin imzalanması ve Kuruma onaylattırılması zorunlu tutulacak.
Hac Döneminde Suudi Arabistan'da Çalışacak Geçici İşçiler İle İlgili Tebliğ kapsamında yurt dışına gidecek geçici işçiler için, işverenle tüm işçileri temsilen bir işçi arasında tek hizmet akdi imzalanabilecek.
SÖZLEŞME BAŞINA 300 YTL CEZA
Yurt dışına işçi götürülmesi ile ilgili olarak mevzuata aykırı davranılması halinde; Türkiye İş Kurumu Kanununun hükümlerine aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilerle bürolara, üç eylem karşılığında faaliyet iptali ve ayrıca onaylatılmayan her sözleme başına 300 YTL para cezası uygulanacak. İş ve işgücü konularında Kuruma bilgi vermeyen gerçek ve tüzel kişilere Kabahatler Kanununun 32'nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak.
İŞÇİ MAĞDUR EDİLİRSE AKİTLER ONAYLANMAYACAK
Çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen işçilerin mağdur edildiğine dair resmi makamlardan gelen veya yurt dışına götürmek maksadıyla işçilerden menfaat temin edildiğine dair belgeler mevcut olması durumunda işveren böyle bir mağduriyetin veya menfaat temininin mevcut olmadığını ispat etmedikçe Kurumca hizmet akitleri onaylanmayacak.
Mahkeme kararlarıyla, işçi simsarlığı ve benzeri nedenlerle ceza alan gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların vekillerinin yurt dışına işçi götürme talepleri kabul edilmeyecek.
(ANKA)
Yayın tarihi: 16 Şubat 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/16//haber,60825B18C83646F1813197A016848E5A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.