kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Charlie Wilson'ın Savaşı

"Türkiye nereye gidiyor?" diye endişelenirken, kâh İran, kâh Malezya, kâh Afganistan örneğini gösteriyoruz. Vizyona yeni giren "Charlie Wilson'ın Savaşı"nı seyredin. Taliban'ın nasıl ortaya çıktığını anlayacaksınız. Amerikan Kongresi, senatör Charlie Wilson'ın gayretleriyle, Sovyetlere karşı Afgan mücahitlerini silahlandırmak için 200 milyar dolardan fazla para harcıyor. Sonunda Sovyetler, Afganistan'dan çekilmek zorunda kalıyorlar. Aynı Charlie Wilson, Afgan halkının fakirliğinden ve eğitimsizliğinden dem vurarak 1 milyon dolarlık bir bütçe talep ediyor.
Ama Sovyetler Birliği geri püskürtülmüştü ya, artık ABD'nin Afgan halkı için harcayacağı tek bir kuruşu yoktu. Kaderiyle baş başa bırakılan bir halk, üstelik, iyi savaşsın diye dinfanatizmle de beslenmişse, nasıl bu hale gelmesin? Amerikalıları, demokratik ve kompleksiz tavırlarından dolayı kutlamak gerekir. Afganistan'daki başarısızlıkta, paylarına düşen sorumluluğun ortaya konulmasına ses çıkarmıyorlar.
Türkiye, kendi dinamikleri içinde gelişen, adı geçen ülkelere sosyal doku ve siyasi yapı olarak hiç benzemeyen bir ülke. Bunu aklımızdan çıkarmayalım.