kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hastalar listede nakil odaları boş

Esra Tüzün
Uygun ilik bulan hastalar için asıl sorun bundan sonra başlıyor: Nakil yapılacak merkezlerdeki personel sıkıntısı yüzünden aylarca sıra bekliyorlar..
Türkiye'de hastalar yalnızca kemik iliği bulma konusunda sıkıntı çekmiyor. Büyük uğraşlarla kemik iliği bulunduğunda daha zorlu bir süreç başlıyor. Yüzde yüz uyumlu bulunan kemik iliklerinin nakli için savaş veriyorlar. Kemik iliği merkezleri ise isyan ediyor: "Hemşire yok, personel yok, hastalar kuyrukta bekliyor." Türkiye'nin kemik iliği nakli konusunda en büyük merkezi Antalya'da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulunuyor. Çocuk hastalara ilik nakli yalnızca burada yapılabiliyor.

'200 HASTAM SIRADA'
Türkiye'de hiçbir şekilde kemik iliği bulamayan aileler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi listesine yazılarak kemik iliği sırasına giriyor. Ancak bu merkezdeki personel yetersizliği nedeniyle dokuz kemik iliği odasından ancak yedisi kullanılabiliyor. Listede 200 acil hastanın adı bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Yeşilipek, şunları söylüyor: "Listemizde 200 hastanın adı yazılı. Nakil yapabileceğimiz oda sayısı dokuz. Ancak bunların tümünü kullanamıyoruz." Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tuncer de listelerde 60 hastanın beklediğini, kemik iliği naklinde en büyük problemlerinin personel yetersizliği olduğunu söylüyor. Prof. Tuncer, "Personelimiz olsa sırada bekleyen hastaların hepsine bir ay içinde nakil yaparız" diye konuşuyor. İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin'e göre ise yılda 5 bin hastaya kemik iliği bulunması için 3 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Türkiye'de her yıl üç bin yeni hastanın kemik iliği sırasına kaydolduğunu, hastaların yarısından fazlasının nakil için sıra beklerken yaşamını yitirdiğini hatırlatan Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Süleyman Dinçer de şunları söylüyor: "Nakil sırası bekleyen hastaların ömürlerini alternatif tıp yöntemleri ile uzatmaya çalışıyoruz. Bir hasta en az bir yıl sıra bekliyor. Bu sırada hayatını kaybedenler oluyor. Tek sorun kemik iliği bulamamak bile değil, merkezlerin yatak ve uzman hekim sıkıntısı var."