27 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında Türkiye Yaş Grupları Satranç Şampiyonası için Antalya'daydım. Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinden bin 200 çocuk, bir hafta boyunca sokakta top oynamak, evde çizgi film seyretmek yerine günde iki tur satranç oynamayı, kafa patlatmayı seçmiş, aileler de bütçelerinden ciddi bir parayı bu turnuva için ayırıp gelmişti.
Gazeteci olarak değil, 'veli' kontenjanından katıldığım şampiyonada, satranca ilginin hızla arttığını ve bu sporun kendi ekonomisini yarattığını gördüm. Çünkü Türkiye Satranç Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan ve ilköğretim okullarında satrancın zorunlu seçmeli ders olmasını karar altına alan protokol, 2005 yılından sonra bu sporun canlanması yolunda önemli bir adım olmuş. İki yıl gibi kısa bir süre içinde Türkiye'de satranç 200 bine yaklaşan lisanslı oyuncu, 30 bin satranç öğretmeni, 3 bin satranç hakemi ile resmi-özel yüzlerce satranç turnuvası ile hareketlenen bir spor dalı haline gelmiş. 2005 yılında imzalanan protokol, Türkiye'de mevcut 10.5 milyon öğrencinin satranç eğitimi almasını hedefliyor. Ciddi bir kitle bu! Şirketlerin en önemli şansı şu, çocuklarını oyuncak mağazalarından çeke çeke çıkaran annebabalar, iş satranca gelince, yeter ki çocuğum bu sporu sevsin diyerek, hiçbir isteğe 'hayır' demiyor.
İş dünyasına çağrı Turnuvanın yapıldığı otelin lobisindeki standlarda da canlılık dikkati çekiyor. Yıllar önce Us Satranç'ı kuran, şimdilerde de yeni şirketi Şah Satranç ile bu spor dalına yönelik ürünler üreten Levent Sergin'e göre oyunun kuralları olduğu gibi satranç takımının da kuralları olmalı. Sergin, pek çok şirketin satrancı prestijli bir promosyon ürünü olarak gördüğünü anlatırken, iş dünyasına da bir çağrıda bulunuyor: 10 takım, bir pano ve iki saatten oluşan bir satranç sınıfı kurmanın maliyeti 300-400 YTL arasında. Bu kadarcık bir maliyetle, pek çok çocuğu satrançla tanıştırabilir, kendinizi bu yolla tanıtabilirsiniz. Haydi siz de 'Şah' deyin!
Bugünkü Tüm Yazıları
Akıl oyunu, 10 milyon potansiyel müşteri yarattı
Yayın tarihi: 3 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/03//haber,47F161E5EA9640A88C0D5AA93DE71466.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.