Beslenmeye dair tavsiyede bulunanlar, koyu renkli sebze ve meyvelerin tercih edilmesini söylüyor. Bunlar arasında balkabağını da sayabilir miyiz? Emel C./İzmir
Neden sayamayacakmışsınız? Balkabağı öncelikle lifli bir besindir. Bu da sindirim sisteminin iyi çalışması ve kabızlık çekmemek için gerekli faktörlerin başında gelir. Özellikle hanımlar balkabağını diyetlerine daha çok eklediklerinde, şişkinlik problemlerinden de kurtulabilir. Balkabağına güzel turuncu rengini veren lutein, vücutta A vitaminine dönüşür. Balkabağı öyle iyi bir A vitamini deposudur ki, 100 gram pişmemiş kabak günlük ihtiyacın yarısını karşılar. Bilindiği gibi A vitamini en önemli antioksidanlardandır ve kalp hastalıklarından tutun da bazı tür kanserlere kadar birçok hastalıktan korunmakta faydalıdır.
VİTAMİN DEPOSU GİBİ Balkabağının yağ oranı nerede ise yok denecek kadar azdır. Bu da onu kalp damar hastalarının dostu bir gıda haline getirmektedir. Yüksek besleyiciliğinin yanında düşük kalorisi, onu yarar-zarar oranı en yüksek sebzeler arasına taşımaktadır. Balkabağında B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri, E vitamini, C vitamini, demir, çinko, bakır, kalsiyum, fosfor ve potasyum bulunur. Balkabağının içinde sakladığı asıl mücevherler çekirdekleridir.
ÇEKİRDEK YEMELİSİNİZ Kabak çekirdeği daha fazla magnezyum almanın en kolay yollarındandır. Kabak çekirdeğinin içindeki doymamış yağ asitleri, Omega 3 ve fitosteroller ile kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olur. Fitosterol kolesterolün yerine geçerek onların bağırsaklardan emilmesini önler. Her erkeğin 50 yaşından sonra az ya da çok yakındığı prostat büyümesine karşı bir önlem de kabak çekirdeğidir. Kabak çekirdeğindeki kimyasal maddeler prostat büyümesini tetikleyen aşırı testosteron ve dihidrotestosteron uyarılarını engeller. Kabak çekirdeği özellikle yaşa bağlı gelişen eklem romatizmasın tedavisinde de, dokudaki yangıyı gidermekte faydalı bulunmuştur. Yapılan hayvan testlerinde, kabak çekirdeğinin romatizma ilaçlarının aksine şikayetleri azaltırken, eklem yüzeyinde aşınmalara neden olmadığı da tespit edilmiştir. Ayrıca şunu da hatırlatmak da fayda vardır; kabak çekirdeği yemek kesinlikle ciltte sivilcelenmeye sebep olmaz.
Yayın tarihi: 3 Şubat 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/03/gny/eeroglu.html
Tüm hakları saklıdır.