kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Erdoğan Sarkozy'e karşı İspanya'nın desteğini arıyor"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"Erdoğan Sarkozy'e karşı İspanya'nın desteğini arıyor"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya ziyareti İspanyol medyasında yankı buldu.

El Pais gazetesi, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin "stratejik boyut"a ulaştığına dikkat çekerken Erdoğan'ın, AB için "Sarkozy'nın empoze ettiği blokaj ve Merkel'in isteksizliğine" karşı İspanya'nın desteğini istediğini de yazdı.

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, genel seçimlerde elde ettiği "ezici zafer ile güçlenmiş olan" Erdoğan'ın, Türkiye'nin AB müzakerelerinin başlamasından bu yana İspanya'ya başbakan düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleştirdiğini kaydetti. Gazete şöyle devam etti:

"Erdoğan, her şeyden önce Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin empoze ettiği blokajın ardından ve Alman şansölyesi Angela Merkel'in isteksizliğine karşı AB hedefi için İspanya'nın desteğini arıyor."

El Pais, Türkiye ile İspanya arasındaki ikili ilişkilerin son 10 yılda sürekli güçlendiğine dikkat çekerken de ilişkilerin "stratejik boyut"a ulaştığını kaydetti.

Erdoğan'ın İspanya'daki görüşmelerinde her iki ülkenin teröre karşı verdiği mücadelenin ele alınacağını belirten gazete, Kosova'nın da gündemde olduğunu yazdı.

İki ülkenin Avrupa ve Akdeniz konusunda benzer yaklaşımlarının bulunduğunu dile getiren gazete, Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun eş başkanları olduğu "Medeniyetler İttifakı" projesini ilerletmeye çalışacaklarını da belirtti.

El Pais, Madrid'teki "Medeniyetler İttifakı Forumu" na üç düzine ülkeden Dışişleri Bakanları ve 400 şahsiyetin katılacaklarını teyit ettiklerine dikkat çekerken İspanya'nın Forum sırasında önümüzdeki dört yıl için bir plan sunacağını yazdı.

"İŞADAMI ORDUSU"

Türkiye ile İspanya arasındaki ikili ticaret hacminin geçen yılda 7 milyar doları bulduğuna işaret edildiği haberde, "Türkiye, AB dışında, ABD ve Meksika'nın arkasında İspanya'nın üçüncü büyük ticaret ortağıdır" denildi.
Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin paralelinde çok sayıda Türk işadamının Madrid'e geldiğine işaret eden gazete, Türkiye'deki yabancı yatırımların geçen yılda 20 milyar dolara çıkarak rekor kırdığını kaydetti.

(ANKA)