kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Bozatlı'nın mucitliği!

Turizmci Ali Nahit Bozatlı ile bugüne kadar tanışmamış olmamız şaşırtıcı geldi. Ne de olsa bir dönem ortakları olan Cem Kınay ve Oğuz Serim'le pek çok kez toplantılarda bir araya geldik. Ancak belli ki Bozatlı arka planda durmayı seviyor. Ancak öyle ilginç bir hayat hikâyesi var ki Türkiye'den ziyade onu, anladığım kadarıyla dünyada özellikle mühendislik camiası çok iyi tanıyor.
Malatya'da Hasan Varol Ortaokulu'nda okuduktan sonra Robert Kolej'e giden ve Boğaziçi Üniversitesi'de makine mühendisliği bölümünü bitiren Bozatlı, Rotary'nin dünyada seçtiği on öğrenci arasına girerek ABD'nin Colorado eyaletinde master yapma şansını yakalar.
Ardından uçak mühendisliği konusunda doktorasını tamamlar ve Boeing'de işe girmek ister. Ancak gizlilik kuralı gereği şirket Bozatlı'dan 'green card' yani oturma iznini şart koşar. Bozatlı da bu izni alabilmek için akademisyen olmaya karar verir ve Arkansas Üniveristesi'nde öğretim görevlisi olur. Yıl 1978'dir. Doktorasını en hızlı bitiren öğrenci olarak adından söz ettiren Bozatlı ve iki arkadaşının geliştirdiği ve Boeing'lerin kanatlarında kullanılan bir aerodinamik sistemin şu anda okullarda model olarak okutulduğunu öğreniyorum. Bozatlı, akademisyenliğin ardından Boeing'e girer ve bir dönem araştırma-geliştirme bölümünde çalışır.
Ali Nahit Bozatlı, Türkiye'ye döndükten sonra turizm sektörüne girer ve Cem Kınay ve Oğuz Serim ile birlikte Magic Life'ı kurar. Uzun yıllar arka planda kalan Bozatlı, Magic Life'ın TUI'ye satılmasının ardından ortaklarından ayrılarak yoluna kendi başına devam eder. Şu anda dört oteli bulunan Bozatlı, en son İstanbul İkitelli'de 30 milyon euro yatırım yaparak Holiday Inn otelini açar.