'Türkili, konservecilik sektörünün Vakkosu'
İLİŞKİLİ HABERLER
'Türkili, konservecilik sektörünün Vakkosu'
Türkiye'nin ilk konserve fabrikalarından biri Bartın'da faaliyet gösteriyor. Türkili Konserve'nin 1953 yılında kuruluşunda, 2'nci Dünya Savaşı sonrası Almanya'dan getirilen bir ziraat mühendisinin katkıları var. Alman mühendis bölgede ziraati öğretir. Yetiştirilen ürünler, Zonguldak'ın ihtiyacını karşılar, kömür işletmelerine kamyonlarla gönderilirdi. Ürün fazlalaştıkça, konserve fabrikası kurulması gündeme geldi. Fabrikayı kuran Türkili kardeşler 1982'de işleri ayırınca, fabrika Bahri Türkili'de kaldı. Bahri Bey'in damadı olan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çörek, fabrikanın kurulduğu yıllarda konservede Türk standardının bile bulunmadığını belirterek, "1982-1983 yıllarında Avrupa'ya konserve bizden gidiyordu" dedi. Amerikan gıda standardı FDA'yı da alan şirket, ABD'ye başta dolma olmak üzere pekçok ürün ihraç ediyor. Serhat Çörek, "Korservenin Vakkosuyuz" diyerek iddialarını ortaya koyuyor.
Yayın tarihi: 18 Aralık 2007, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/12/18//haber,4D56976D302A4A59931C7759421C4D81.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.