kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Enrico Macias" krizi

Yeni Haber
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 3 Aralık'ta başlayacak olan Cezayir ziyareti, krize yol açtı. Sarkozy'nin Fransız heyetinde Cezayir'de bazılarının "ikon", bazılarının "hain" olan gördükleri tanınmış sarkıcı Enrico Macias'a yer vermek istemesi, ülkede büyük tepki yarattı. Bunun üzerine, Macias, geziye katılmaktan vazgeçti.

Nicolas Sarkozy, 3-5 Aralık günlerinde eski Fransız sömürgesi Cezayir'e resmi bir ziyarette bulunacak. Gezi, Cezayir'de tartışma ve tepkilere yol açtı. Cezayırlı bir hükümet üyesi, Sarkozy'yi "Yahudi lobisi adamı" olmakla suçlarken Sarkozy'nin geziye katılmayı davet ettiği sarkıcı Enrico Macias'a karşı tepkiler büyüyor.

Le Figaro gazetesine göre, Gaziler Bakanı Mohammed Şerif Abbes, Sarkozy'i adeta "İsrail'in paralı ajanı" olmakla suçladı. Abbes, bu konudaki açıklamalarında Sarkozy'i iktidara "Fransa'da sanayi tekelini elinde tutan Yahudi lobisinin getirdiği"ni savundu.

"MACİAS'İN GELİŞİ PROVOKASYON"


Bu arada, Nicolas Sarkozy'nin Cezayir gezisine Enrico Macias'ı davet etmesi Cezayir'de büyük tepki yarattı. Başbakan Abdelaziz Belkhadem, Macias'in geziye katılmasına karşı çıkarken Gaziler Bakanı Abbes "Enrico Macias'ın gelişi provokasyon" dedi.

Le Figaro da, Macias'in davet edilmesinin özellikle "İslamcı muhafazakar" çevrelerde yoğun tepkiye yol açtığına dikkat çekti.

Bu arada, Macias'a karşı başlatılan kampanya da sonuç verdi. Le Figaro'ya göre, Macias, "hoş karşılanmayacağı bir ülkeye gitmeyeceği"ni belirterek geziden vazgeçtiğini açıkladı. Sarkozy' nin kendisine "sabırlı" olmayı tavsiye ettiğini anlatan Macias "Bedeli ne olursa olsun bir gün mutlaka Cezayir'e giderim" dedi.

Le Figaro, Cezayir Başbakanının her zaman Macias'ın ülkeyi ziyaret etmesine karşı çıktığını anımsatırken Cezayir basınına dayanarak Macias'ın Cezayir'de, "ikon" olmayı sürdürdüğünü, en başarılı yabancı şarkıcılardan biri olduğunu, özellikle gençler arasında ilgi gördüğünü yazdı.

Yahudi bir aile çocuğu olarak Cezayir'in Fransa'nın yönetiminde olduğu dönemde 1938 yılında doğan Macias, bu ülkede bağımsız savaşının başlamasından sonra 1964 yılında Fransa'ya göç etmiş ve Gaston olan adını Enrico Macias olarak değiştirmişti.

(ANKA)