'Kopya koyundan kurban olur mu' tartışması çıktı
İlahiyatçılar, günlük tüketimde önemli bir yer tutacağı tahmin edilen 'kopya koyun'un kurban edilip, edilemeyeceğini farklı yorumladı..
Hayvancılık ve insan sağlığını ilgilendiren birçok konuda çığır açabilecek klonlama projesinin ilk Türk örneği 'Oyalı', beraberinde yeni bir tartışmayı getirdi: "Klonlama yönteminin yaygınlaşmasıyla gelecekte üretilecek hayvanların kurban edilip, edilemeyeceği."
'KLONDAN KURBAN OLUR'
Kurban ibadetinin esasının "kan akıtmak" olduğunu vurgulayan Din İşleri Yüksek kurulu Üyesi Saim Yeprem, "Kurban ibadetinin esası kan akıtmaktır. Cinsi de bellidir. Onun kopyalama yoluyla veya normal doğmasında herhangi bir mahsur yoktur. Tabiattaki doğum da zaten bir klonlamadır. Biri doğal yollardan diğeri ise insan eliyle gerçekleştiriliyor" dedi.
'SAĞLIKLI BİR YÖNTEM DEĞİL'
Marmara Üniversitesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Celal Yeniçeri ise klonlanmış hayvanların kurban edilmesinden çok yöntemin "fıtrata uygun olup olmadığı"nın tartışılması gerektiğine dikkat çekti. Yeniçeri, "Kopyalanan hayvanlar sağlıklı değil. Kuran'da fıtratların korunması isteniyor. İnsanlar bu şekilde üretime ihtiyaç duymayacaktır. Tabii yolla üretim devam edecektir" şeklinde konuştu.
Yayın tarihi: 24 Kasım 2007, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/24//haber,F64C01FB58604E51B9928D4B478E51FF.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.