kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kalp ameliyatı olan çocuklar 6 haftada beden dersine giriyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.11.2007
Kalp ameliyatı olan çocuklar, ameliyattan sonra en az diğer yaşıtları kadar sağlıklı bir hayat sürüyor. Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, bu çocukların sadece 6 hafta içinde okulda beden dersine katılabilecek hale geldiklerini söylüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kalp ameliyatı olan çocuklar 6 haftada beden dersine giriyor
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuk kalbiyle ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Çocukların kalbinde ne tür sorunlar gözleniyor?
Yaklaşık 300 çeşit doğumsal kalp hastalığı var. Bu hastalıklar arasında halk arasında 'Mavi Çocuk' adıyla bilinen 'Fallot Tetralojisi' çok yaygın. Bu hastalıkta, kalpte 4 türlü bozukluk birarada gözleniyor. Çocuklarda enfeksiyonlara bağlı hastalıklar, kalp kasına bağlı yetersizlikler ve ritim bozuklukları görülebilir. Erişkin yaşlarda kalp-damar hastalıklarına yol açan beslenme bozukluğu, sigara ve şişmanlık gibi sorunlar çocuklukta kazanılacak yaşam alışkanlıklarıyla yüzde 80 oranında önlenebilir.

YÜZDE 90'I TEDAVİ EDİLEBİLİR
* Bu hastalıkların tamamı tedavi edilebilir mi?
Hastaların yüzde 90'ı tedaviyle sağlığına kavuşabiliyor. Yataktan çıkamayan, nefes almakta zorlanan bir çocuğu, bir hafta içinde gezip koşan bir çocuğa dönüştürebiliyoruz. Ameliyattan 6 hafta sonra okula başlayıp, beden dersine bile katılabiliyorlar.

* 'Bu kadar küçük bebek ameliyat edilir mi' diyen aileler oluyor mu?
Oluyor. Oysa bugünkü teknolojik imkanlarla kalp sorunuyla doğan bir bebeği, sadece birkaç saatlik ameliyatla 70 yıllık ömre kavuşturabiliyoruz.

AMELİYAT İZİ GÖZÜKMÜYOR
* Açık kalp ameliyatı olan çocukların aileleri, ameliyat izinden rahatsız oluyor mu?

Ameliyat izleri çocukların ve ailelerin psikolojisini etkiliyor. Eğer uygunsa, ameliyatları yan taraftan göğüs boşluğuna girerek yapıyoruz, böylece ameliyat izi gözükmüyor. Tıpta buna 'minimal invazif cerrahi' diyoruz. Özellikle kız çocuklarında göğüs yan duvarından ameliyat yapıyoruz.

* Ameliyat ettiğiniz en küçük bebek kaç kiloydu?
1.5 kiloydu. Gerekliyse, 2 günlük bebeklere bile açık kalp ameliyatı yapıyoruz. Zaten doğumsal kalp hastalıklarının yüzde 30'u ilk bir ay içinde belirti veriyor.

* Çocukların sağlığına kavuşmasında cerrahın yeteneği yeterli mi?
Hayır. Çocuk kardiyolojisi, çocuk kalp ameliyatlarının anestezisi, yoğun bakımları ve ameliyattan sonraki sosyal ve psikolojik rehabilitasyon çalışmalarının bir arada yürütüldüğü entegre bir sistem lazım. Bizim hastalarımızın çoğu yenidoğan döneminde ameliyat ediliyor. Büyük damarların ters çıkışı en önemli hastalık gruplarından birini oluşturuyor. Bu bebeklerin doğar doğmaz 2 hafta içinde ameliyat edilerek normal bir kalbe kavuşturulmaları mümkün olabiliyor.