kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Kasım 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fed'in çizdiği 'kara tablo' piyasada rüzgârı değiştirdi

Ekonominin 2008'de yavaşlayacağını öngören ABD Merkez Bankası mortgage krizinin önümüzdeki yıl işsizliği artıracağını öngördü. Piyasalarda yükseliş rüzgârı tersine döndü..
ABD Merkez Bankası (Fed) 2008 yılında ABD ekonomisine yönelik kara bir tablo çizdi. Fed, 31 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği çeyrek puanlık faiz indirimine yönelik tutanakları ve ABD ekonomisine yönelik tahminlerini dün bir raporla açıkladı. Raporda, 2008 yılında ekonominin yavaşlayacağına vurgu yapılırken, mortgage krizi nedeniyle işsizlikte de bir artış beklediğini bildirdi. Fed raporunda son dönemlerde hızla yükselen petrol fiyatlarına rağmen enflasyonda ise ılımlı bir seyirin devam edeceği öngörüldü. Fed, önümüzdeki yıl ABD ekonomisinin yavaşlama trendine girerek, büyümenin yüzde 1.8 ile yüzde 2.5 arasında gerçekleşmesini bekliyor. Bu öngörü Fed'in yaz aylarında açıkladığı tahminin altında kalıyor. Ekonomideki durgunluğun nedenleri olarak finansal piyasalarda sıkılaşan şartlar, mortgage krizi ile beklenenden zayıf olduğu görülen gayrimenkul sektörü ve yüksek petrol fiyatlarını işaret eden Fed raporu, ayrıca kredi pazarında ortaya çıkan çalkantının tüketici harcamalarını olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor.

DOW JONES DÜŞÜŞE GEÇTİ
Fed, 2008'de işsizlik oranının yüzde 4.9'a artmasını beklerken, raporda ekonomik durgunluğa paralel işsizlik oranının da artacağını kaydetti. Raporda 2008'de artması beklenen işsizliğin 2009'da sabitleneceği, 2010 yılında ise hafif bir düşüş eğilimine gireceği belirtildi. Fed açıklamalarında enflasyonun ise enerji fiyatlarının yatay seyredeceği varsayımıyla önümüzdeki birkaç yıl boyunca ılımlı bir düşüş göstermesinin beklendiği bildirildi. Fed geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisine yönelik tahminlerini her çeyrek kamuoyu ile paylaşacağını bildirmişti. İşte bu ilk raporda Fed'in ekonomiye yönelik endişelerini sıralaması ile ABD borsaları eksiye döndü. Yatırımcılar durgunluğun altını çizen Fed raporu sonrasında endişelendi ve Dow Jones Endeksi yüzde 0.40 değer kaybetti.