Yurdun çeşitli bölgelerinde fırtına nedeniyle 8 tekne battı, bazı yollar ulaşıma kapandı, sera ve ekili alanlar zarar gördü, bazı deniz otobüsü ve vapurlar seferlerini iptal etti.
*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZGELİBOLU-LAPSEKİ ARABA VAPURU SEFERLERİ GEÇİCİ OLARAK DURDURULDUGelibolu-Lapseki araba vapuru seferleri, Çanakkale Boğazı'nda etkili olan lodos nedeniyle geçici olarak durduruldu.
Çanakkale Boğazı'nın bazı kesimlerinde hızını arttıran lodos, deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.
Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu önlerinde zaman zaman hızı 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Gelibolu-Lapseki arasındaki araba vapuru seferleri, Gelibolu Liman Başkanlığının direktifiyle geçici olarak durduruldu.
Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ yetkilileri, diğer hatlardaki seferlerin normal olarak sürdürüldüğünü kaydettiler.
Öte yandan, Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, lodosun gece saatlerine kadar etkili olacağını, daha sonra poyraza dönüşecek olan rüzgarın etkisini azaltacağını bildirdiler.
İSTANBUL'DA İPTAL EDİLEN BAZI VAPUR SEFERLERİ YENİDEN BAŞLADIİstanbul'da etkili olan elverişsiz hava koşulları nedeniyle sabah saatlerinden bu yana yapılamayan bazı vapur seferleri başladı.
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'den alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren şiddetli lodos nedeniyle yapılamayan Eminönü-Kadıköy, Karaköy-Kadıköy, Bostancı-Adalar ve Eminönü-Üsküdar hatlarında karşılıklı olarak vapur seferlerine yeniden başlandı. Diğer hatlardaki vapur seferleri ise hala yapılamıyor.
Bu arada, olumsuz hava koşullarının deniz ulaşımında aksamaya yol açmasının da etkisiyle İstanbul'da özellikle sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yaşandı.
Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde sabah saatlerinde her zamankinden daha yoğun bir trafik gözlendiğini, ancak yoğunluğun öğle saatlerinde daha akıcı hale geldiğini ifade etti.
FIRTINA NEDENİYLE YENİBOSNA'DA AĞAÇ DEVRİLDİİstanbul'da etkili olan fırtına hayatı olumsuz yönde etkilerken Yenibosna'da bulunan bir ağaç da fırtınadan nasibini alarak, kökünden söküldü. Fırtınanın şiddetini gözler önüne seren ve belediye ekipleri tarafından odun yapılmak üzere depoya kaldırılan ağacın yerine, yenisi dikilecek.
İstanbul'da birkaç gündür devam eden kötü hava koşulları hayatı olumsuz yönde etkiledi. Fırtına ve yağmur nedeniyle deniz ve kara ulaşımı zaman zaman aksadı. Kuvvetli rüzgarlar nedeniyle Yenibosna'da bulunun bir ağaç da fırtınanın şiddetiyle kökünden sökülerek, yere düştü. Ağacın kaldırılması için Bahçelievler Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne haber verilmesi üzerine gelen ekip, ağacı dalları ve gövdesini keserek odun yapılmak üzere belediyenin deposuna götürdü.
KARADENİZ'DE ETKİLİ OLAN FIRTINA NEDENİYLE 8 TEKNE BATTI
Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle Kastamonu'nun Cide ilçesi limanında bulunan 8 tekne battı, çok sayıda teknede de hasar oluştu.
Karadeniz'de dün başlayan ve halen etkisini devam ettiren fırtına, Kastamonu'nun Cide ilçesinde yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalar, Cide Limanı'nda bekleyen 8 teknenin batmasına neden oldu. Dalgaların sürüklediği çok sayıda tekne ise kayalıklara çarparak hasar gördü.
Dalgaların sürüklediği kayalar, Cide'nin sahil kesimindeki yollarda ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Karayolları ekipleri, taş ve kum yığınlarını temizleyerek, sahil kesimindeki yolları trafiğe açık tutmaya çalışıyor.
KARADENİZ SAHİL YOLU ÇAYELİ GEÇİŞİ TRAFİĞE KAPANDIGece etkili olan fırtına nedeniyle Karadeniz'de oluşan 5-6 metre yüksekliğindeki dalgalar, Çayeli şehir geçişindeki dolgu alanını ve yolu aşarak, 20-25 metre içeriye kadar ulaştı.
Çayeli ilçesi geçişi ile Kanlıdere Yalı Mahallesi arasında kalan yaklaşık 10 kilometrelik Karadeniz sahil yolunun gidiş ve geliş yolu can güvenliği nedeniyle bir hafta içinde iki kez trafiğe kapatılmış oldu. Fırtınanın etkisiyle coşan Karadeniz, hırçın dalgalarıyla taş ve odun parçalarını yola fırlatarak, sürücülere zor anlar yaşatıyor.
Rize Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri ve Karayolları ekiplerince yol trafiğe kapatılırken, ulaşımın sağlanması araçlar şehir içi yola yönlendirildi. Karayolları yol temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Samsun'dan Sarp'a kadar 542 kilometrelik mesafede yapılan Karadeniz sahil yolu ile ilgili tartışmalar, yapımına başladığı günden beri bir türlü bitmek bilmedi. Bölge için çok büyük bir kazanım olarak görülen yolun birçok yerde deniz dolgusu olarak inşa edilmesi bazı çevrelerin tepkisini çekmişti. Bir kısım akademisyenler Karadeniz'in hırçın dalgalarının yolu zamanla yutacağını ve yolun onarımının hiçbir zaman bitmeyeceğini iddia ediyor. Bazı akademisyenler ise yolun dalgalar düşünülerek inşa edildiğini, hiçbir yapının yüzde yüz güvenli olamayacağına değinilmişti.
Karadeniz sahil yolu, 1999 yılında Giresun-Espiye, Artvin-Hopa, geçtiğimiz yıl Rize'nin Fındıklı ilçesi Güngören mevkiinde, geçtiğimiz hafta da Çayeli ilçesi Karlıdere mevkisi ile Yaka Mahallesi arasında kalan 10 kilometrelik bölümde fırtınada dalgaların yola ulaşması ve taş fırlatması nedeniyle ulaşıma kapanmış, yoldan geçen Serdar Eşmeli isimli bir kişinin aracı dalgaların fırlattığı taşlar nedeniyle zarar görmüştü.
ARDAHAN-POSOF KARAYOLU ULAŞIMA AÇILDIArdahan'da dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Ardahan -Posof karayolunun ulaşıma açıldığı bildirildi.
Karayolları 126. Şube Şefliği yetkililerinden alınan bilgilere göre, yoğun fırtına nedeniyle ulaşıma kapanan Posof karayolu 2540 rakımlı Ilgar geçidi tekrar ulaşıma açıldı. Yetkililer, yapılan uzun bir çalışmanın ardından yolun trafiğe açıldığını belirterek, yolun tekrar kapanmaması için iş makinelerin hazır bekletildiğini dile getirdi.
FETHİYE'DE SERA VE EKİLİ ALANLAR ZARAR GÖRDÜMuğla'nın Fethiye ilçesinde etkili olan şiddetli yağış ve fırtınanın ardından, sera ve ekili alanlarda zarar tespit çalışmalarına başlandı.
Fethiye Tarım Müdürü Fahri Alaşan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fethiye'nin Karaçulha ve Çamköy beldelerinde 10 Kasımda etkili olan şiddetli yağış ve fırtına sonucu çok sayıda sera ile ekili alanın zarar gördüğünü belirtti.
Beldelerde 2 ekiple zarar tespit çalışması yapmaya başladıklarını kaydeden Alaşan, çalışmaların ardından çiftçilere gerekli desteğin verileceğini bildirdi. Karaçulha Belediye Başkanı Turhan Kovancı da sera ve ekili alanları zarar gören çiftçileri ziyaret etti.
Kovancı, şiddetli yağış ve fırtınanın onlarca seraya ve ekili alana zarar verdiğini belirterek, ''Fırtınada oluşan hortum, yöredeki seraları yıkıp geçti. Seralarımız yerle bir oldu. Ekili alanlarda da çok büyük zarar var. Yetkililerden yardım bekliyoruz'' diye konuştu.
Çiftçi Fikret Kıvrak, fırtınanın serasına ve ürünlerine zarar verdiğini belirterek, ''Kasırga gibi esen rüzgar bin 600 metrekarelik seramı yıktı geçti. 50 bin YTL zararım var'' dedi.
ARTVİN'İN HOPA İLÇESİNDE BALIKÇI BARINAĞI HASAR GÖRDÜArtvin'in Hopa ilçesinde etkili olan fırtına, balıkçı barınağında hasara yol açtı.
Dün gece saatlerinde etkili olan fırtına, ilçeye bağlı Sugören köyünde bulunan balıkçı barınağındaki iki bölümün yıkılmasına neden oldu.
Barınağa bağlı bulunan iki teknenin batmasına ve çok sayıda ağın hasar görmesine yol açan fırtına, etkisini sürdürüyor.
TİREBOLU, ESPİYE VE KEŞAP İLÇESİNDE PARK, YOL VE BALIKÇI BARINAKLARI HASAR GÖRDÜGiresun'un Tirebolu, Espiye ve Keşap ilçesinde etkili olan fırtına, park, yol ve balıkçı barınaklarında hasara yol açtı.
Dün gece saatlerinde etkili olan fırtına, Tirebolu ilçesinde Çakoğlu Parkı'nda hasara yol açtı. Espiye ilçesinde ise Gölağzı ve Adabük mevkisinde dalgaların karayoluna fırlattığı taş ve atık maddeler trafiği olumsuz etkiledi.
Karayolları ekipleri yolu trafiğe açık tutabilmek için sabah saatlerine temizleme çalışması yaptı. Keşap ilçesinde de dalgalar Düzköy köyü Göstembil Balıkçı Barınağı'nın mendireğinde hasara yol açarken, bazı teknelerde hasar oluştu, balıkçılar, tekne ve motorlarını güvenlik için yol kenarına çekti.
Giresun Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, 2,5 ila 3,5 metre yüksekliğinde dalgalara neden olan, saatteki hızı 65 ila 70 kilometreye ulaşan fırtınanın, sabah saatlerinde etkisini yitirdiğini kaydettiler.
BURSA'DA LODOS NEDENİYLE SOBADAN SIZAN KARBONMONOKSİT GAZINDAN 93 KİŞİ ZEHİRLENDİBursa'da saatteki hızı 60 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 93 kişinin hastanelere kaldırıldığı bildirildi.
Bursa Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, lodosun etkili olduğu dün geceden bu yana ''112 Acil Servis'' birimine başvuran 16 kişide karbonmonoksit zehirlenmesi tespit edildiği, lodos nedeniyle şofbenden sızan gazdan zehirlenen 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi.
Bursa kent merkezi ve ilçelerdeki hastanelere başvuran 77 kişiye de karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konulduğuna dikkat çekilen açıklamada, zehirlenen 23 kişinin hastanelerde müşahede altına alındığı, diğerlerinin ayakta tedavi edildikleri kaydedildi.
LODOS UYARISIAçıklamada, Bursa'da kış aylarında özellikle lodoslu havalarda sobaların yanlış yakılması sonucunda birçok zehirlenme ve ölüm vakaları yaşandığı belirtilerek, ''Yapılan tüm uyarılara rağmen, ocaklar söndüren, geride kalanlara acılar bırakan, küçücük çocukların hayatını yok eden karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne bir türlü geçilememektedir'' denildi.
Lodosla birlikte zehirlenmelerde artış olduğuna işaret edilen açıklamada, temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobaların, özellikle lodoslu havalarda ''Baca tepmesi'' denilen olaylara neden olduğu, lodoslu havalarda yakılan sobanın ölüme davetiye çıkarmak anlamına geldiği ifade edildi. Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:
''Kötü ve üzücü olaylarla karşılaşmamak için lodoslu ve fırtınalı havalarda soba yakmamalıyız. Hangi tip soba olursa olsun, soba yanarken aynı odada uyumamalıyız. Yatmadan önce sobayı mutlaka söndürmeliyiz.
Sobalı evde otururken; yorgunluk, baş ağrısı baş dönmesi, bulanık görme, halsizlik hissi, uyku hali, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi belirtiler görüldüğünde kişiyi mutlaka açık havaya çıkarmalı, oda havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 aranmalıdır.
Unutmayın, ilk yardım hayat kurtarır. Zamanında yapılacak doğru, basit ve etkili bir ilk yardım zehirlenen kişinin hayatını kurtarabilir.
Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini önlemek için lodoslu havalarda sobaları yakmayarak tüm hayatları kurtarabilirsiniz.''
(AJANSLAR)