"Benim manevi mirasım bilim ve akıldır... Zaman süratle ilerliyor; milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur... Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar." Ülkemizin kurucusu; düşünceleri, yaptıkları, kişiliği, liderliği, insanlığı ile dünyanın gördüğü en büyük insanlardan biri olan Atatürk'ün en sevdiğim sözlerindendir yukarıdaki satırlar. Onun, bizlere ne bırakmaya çalıştığını anlamak için söylenmiş en öz açıklamalarındandır.
SAYGIMI SUNUYORUM
Geçen cumartesi, Atatürk'ü ölümünün 69. yılında andık. Onu, sadece ülkemizin kurucusu olarak değil; mükemmel kişiliği, insanlığı, zekası, kültürü ve yaşam görüşüyle de tanımaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Onu anlatmak için bile yine ancak onun sözleri gerekiyor. Önce bir insan, sonra onun kurduğu ülkenin bir bireyi, onun evlatlarından biri olarak; onu hatırlatan, onu andığımız her anda, aslında onunla ilgili yeni bir şey daha öğrendiğimi, onu daha da iyi anladığımı fark ettim. Bu yazımda da, ona olan derin saygımı ve sevgimi tekrar tekrar sunmadan edemezdim. Atatürk devrimlerden biri de şapka devrimiydi. Giysi devrimi gibi şapka da, o dönem için medeniyetin, değişimin bir simgesi olarak kabul edilmişti. Diğer kültürlere, milletlere göre şapkanın aslında hayatımızda çok yeni bile olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle günümüzde, şapkanın pek yaygın olmadığı da bir gerçek. Günümüz dünya modası içinde, son dönemde takip ettiğimiz akımların başında şapka geliyor. Ama gözlemlediğim kadarıyla; şapka tasarımcılarının ve sadece şapka satan butiklerin varlığı çok az, hatta hemen hemen yok gibi.
BROŞLAR İRİLEŞTİ
Bunun çoğunlukla alışkanlıkla ilgili olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi şapka, her dönem için değişen formları ve stilleriyle, hiçbir zaman demode bir parça olmamıştır. Bir ayakkabı, takı, çanta gibi, tüm silueti tamamlayabilecek; yeri geldiğinde bir farklılık, yeri geldiğinde bir şıklık ekleyecek bir parçadır. Bu kış şapka yine moda. Hatta daha da büyük, sert formlarda kepler, 20'lerin, 40'ların şapkalarına benzeyen farklı modeller; 2008 kışının ön plandaki aksesuvarlarının başında geliyor. Modanın sunduğu seçeneklere bakacak olursak; gündelik yaşamımızda kolaylıkla kullanabileceğimiz şapkalar var. Ne kadar spor giyinsek de, tek bir şapka ile bile siluetimize farklı bir şıklık ekleyebiliriz. Şapkalarla birlikte, aksesuvar olarak broşlara da değinmeden geçemeyeceğim. Özellikle de iri broşlara... Kumaştan, yünden veya iri taşlardan tasarlanmış farklı farklı broşlar, bazen dümdüz bir elbisenin, bazen de sade bir bluzun üstünde bile giyiminizi farklılaştırmak için yeterli olabilir. Broş çok yakın bir zamana kadar genelde mücevher olarak kullanılıyordu. Alternatifleri az olduğu için de hep gece giyiminde kullanılan bir takı olarak düşünülüyordu. Günümüz modasında ise artık bunu söylemek mümkün değil. Kıyafetlerimizin tamamlayıcıları aksesuvarlar için, farklı farklı broşlar edinmek bile giyimimizi arada bir farklılaştırmak için yeterli olabilir.
Yayın tarihi: 12 Kasım 2007, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/11/12/gny/hanif.html
Tüm hakları saklıdır.