Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde yaşamını yitirdi.
Eski Başbakan Yardımcılarından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde, 81 yaşında hayatını kaybetti.
ERDAL İNÖNÜ FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...Erdal İnönü'nün TSİ 05.00 sıralarında vefat ettiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıl Houston'da bulunan M.D. Anderson Kanser Merkezi'ndeki tedavi gördükten sonra yurda dönen Erdal İnönü, hastalığının nüksetmesi üzerine 27 Ağustos'ta yeniden ABD'ye gitmişti. İnönü'nün yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.
ABD'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türkiye solunun önemli isimlerinden Prof. Dr. Erdal İnönü, 6 Haziran 1926'da Ankara'da doğdu. İnönü ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da yaptı.
İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Mevhibe İnönü'nün oğlu olarak dünyaya gelen Erdal İnönü, 1947'de Fen Fakültesi'nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra A.B.D.'ye gitti, California Teknoloji Enstitüsü'nde lisans üstü öğrenimi yaptı, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı.
Teorik fizik alanında araştırmalar yapan Erdal İnönü, Türkiye'ye dönünce Ankara Üniversitesinde Fizik Asistanı olarak göreve başladı.
Askerlik görevini yaptıktan sonra üniversite doçentlik sınavını veren, 1957-1960 yılları arasında tekrar Amerika'ya giderek "Atom Enerjisinden Yararlanma" programı içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yapan İnönü, 1964 - 1974 tarihleri arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olarak çalıştı.
ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra araştırma ve yönetim görevleri de yapan, Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğünde bulunan İnönü ODTÜ'de öğrenci eylemlerinin yoğun yaşandığı dönemde kampüse askeri güçlerin girmesine karşı çıkışıyla da anımsanıyordu. Erdal İnönü 1974'te İstanbul Boğaziçi Üniversitesine geçti, 1974-1983 yılları arasında fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar da Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun kuruluşuna katkıda bulunan ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüten İnönü, NATO Fen Komitesi'nde çalıştı. İnönü, UNESCO Yürütme Kurulunda da görev aldı.
SİYASETİN YENİDEN YAPILANMASI DÖNEMİNDE MÜCADELE VERDİ
1983 yılında siyasete atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) kurucu Genel Başkanı oldu. SODEP ile Halkçı Parti'nin birleşmesi sonucu kurulan SHP'nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçilen Erdal İnönü bu görevini 1993 yılına kadar sürdürdü. İnönü 1983 seçimlerine milletvekili adaylığı veto edildiği için katılamamıştı. Erdal İnönü hakkında 1983 yılında askeri dönemden sonraki ilk genel seçimlerden önce Milli Güvenlik Konseyi'nin bildirilerine ve Sıkıyönetim Kanunu'na aykırı davrandığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.
İnönü, 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir Milletvekili seçildi. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden aynı ilden milletvekili seçilerek parlamentoda görevine devam etti. 1991 Genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1993 yılına kadar bu görevini sürdüren Erdal İnönü, SHP'nin Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmesi ardından, 27 Mart 1995 tarihinde bu koalisyonun sosyal demokratik kanadında değişikliğe gidildi. Erdal İnönü bu değişiklikle Dışişleri Bakanı olarak atandı ve 27 Mart 1995 05 Ekim 1995 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
BİLİM DÜNYASININ DA ÖNEMLİ İSMİYDİ
Prof. Dr. Erdal İnönü fizik alanında geliştirdiği "İnönü-Wigner Kontraksiyonları (İnönü-Wigner Contractions)" ile bilim yazını tarihine adını yazdırmıştı. İnönü'ye ait olan "İnönü-Wigner Grup Kontraksiyonu Yöntemi", grup teorisi ve fizikteki uygulamalarda önemli bir temel niteliğinde kabul ediliyor.
Prof. Dr. İnönü, Grup Teorisi aracılığıyla matematiksel fiziğe yaptığı önemli katkılardan dolayı, iki yılda bir verilen Wigner Madalyası'nı da 4 Ağustos 2004 tarihinde Meksika'da düzenlenen 25. Fizikte Grup Teorik Yöntemler Kolokyumu'nda aldı. Wigner Madalyası, fizik alanında Nobel'den sonra gelen en önemli ödül olarak kabul ediliyor.
Gezegenlerden en küçük atom altı parçacıkların hareketlerine kadar tüm etkileşimleri açıklayacak kuramların "sicim" ve "zar" olduğu, hayli güçlü bir olasılık olarak bilim dünyasında son yıllarda önem kazandı.
Sicim ve zar kuramlarının değişik yönleri arasındaki bağlantıları anlayabilmek için de "İnönü-Wigner Kuramı'nın kullanılması gerekiyor. 2004'ten bu yana Sabancı Üniversitesi'nde görev yapmakta olan Erdal İnönü, İngilizce ve Fransızca biliyordu. Erdal İnönü Sevinç İnönü ile evliydi.
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:
''Milletimizin yetiştirdiği müstesna bilim ve siyaset adamlarından sayın Erdal İnönü'nün, tedavi gördüğü ABD'de vefatını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum.
Saygın kişiliği ile bulunduğu görevlerde ülkesine ve milletine değerli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü'ye rahmet, kederli ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.''
SÜLEYMAN DEMİREL (9. CUMHURBAŞKANI): ''Değerli bilim, siyaset ve devlet adamı Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatını teessürle öğrendim. Türkiye'nin çok zor bir döneminde beraber siyasette bulunduk. Sağduyusuna, serinkanlılığına, vatanperverliğine şahit oldum. Doldurulması güç bir boşluk bırakmıştır. Ailesine, kendisini sevenlere, milletimize başsağlığı ve merhum İnönü'ye de Allah'tan rahmet diliyorum.''DENİZ BAYKAL (CHP GENEL BAŞKANI):
"12 Eylül 1980'deki askeri müdahale ortamından sonra, demokrasiye geçiş sürecinde önce SODEP'in, sonra da SHP'nin Genel Başkanı olarak sosyal demokrat hareketin derlenip toparlanmasına ve demokrasi çizgisinde gelişmesine yönelik unutulmaz çabalarıyla, siyasal yaşamımızda da çok önemli ve seçkin bir konuma gelmiştir. O dönemde kendisiyle yakın işbirliği içinde çalışmış biri olarak sosyal demokrasiyi güçlendirme çabalarının yakın tanığıyım. Kendisine özgü mizah duygusu ve gürültüsüz, gösterişsiz bir üslup içinde sebatkar ve kararlı takipçiliğiyle bütünleşen siyasi kimliğiyle hep hatırlanacak ve unutulmayacak olan Erdal İnönü'ye rahmet, İnönü ailesiyle ülkemize başsağlığı ve sabır diliyorum." ERTUĞRUL GÜNAY (KÜLTÜR BAKANI): "
Hoşgörülü bir insandı. Bilim dünyasında saygınlığı vardı. Hiçbir zaman çok hırslı bir politikacı olmadı. Türkiye siyasetinde özel bir isim olarak yer tuttu. Türk siyasi kültürüne önemli katkıları oldu. Omuzlara alınmamak için kendisini yere bırakırdı. Demokrasiyi özümsemiş bir insandı."
ERCAN KARAKAŞ (SODEV ONURSAL BAŞKANI): "T
ürkiye siyasetine önemli katkılarda bulundu. Sosyal demoktartaların biraraya gelmesi için çok mücadele etti."
DEVLET BAHÇELİ (MHP GENEL BAŞKANI): ''Değerli bilim ve fikir adamı olmasının yanı sıra, Türk siyasetinde ve devlet hayatında iz bırakan bir şahsiyet olan merhum İnönü'ye yüce Allah'tan rahmet, ailesine, bilim dünyasına ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum.''
MUHSİN YAZICIOĞLU (BBP GENEL BAŞKANI):
''Sayın Erdal İnönü'nün vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Başta muhterem eşi Sevinç İnönü olmak üzere, tüm sevenleriyle birlikte milletimize başsağlığı, kendisine rahmet diliyorum. Onun renkli siyasi yaşamı, devlet adamlığı ve hayatı ile ilgili çok şey söylenecektir. Siyasi duruşunda ilkeli, ilişkilerinde nezaket sahibiydi. Gösterişsiz ve sade bir yaşantısı vardı. Bir siyaset ve devlet adamı olarak uzun yıllar ülkemize hizmet etmiş bir kişilik olarak Sayın Erdal İnönü'ye Allah'tan rahmet diliyorum.''
MURAT KARAYALÇIN ( SHP GENEL BAŞKANI): "
Erdal İnönü siyaset amortisman kavramını kazandırmış bir siyasetçi. Genel başkanlık görevini 10. yılda bırakmıştı. Her yönüyle çok güçlü mesajlar vermişti."
GALATASARAY KULÜBÜ: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı, büyük devlet adamı merhum İsmet İnönü'nün oğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin eski Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı, eski ODTÜ rektörü, siyasetçi ve bilim adamı Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhuma Tanrı'dan rahmet, eşi Sevinç İnönü ve kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.''FENERBAHÇE KULÜBÜ: "Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden Erdal İnönü'nün ölüm haberini üzüntü içerisinde öğrenmiş bulunmaktayız. Ülkemizde başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı gibi görevler yapmış, 1926 doğumlu Sayın Erdal İnönü'yü rahmetle anıyor, tüm ulusumuza ve ailesine başsağlığı diliyoruz.'' BEŞİKTAŞ KULÜBÜ: ''Eski başbakan yardımcılarından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü'nün, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde hayatını kaybettiğini üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.Değerli siyaset, bilim ve devlet adamı Erdal İnönü'ye Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve milletimize başsağlığı diliyoruz.''