Sınır ötesinin ekonomik etkileri ne olur?
Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyona, uluslararası piyasalarda zaten hızla yükselen petrolün varilinin 100 doları aşması, bunun yaratacağı ek maliyet ve makro ekonomik hedeflerin tutturulamaması riskini göze alarak karar vereceği belirtiliyor.
Finans Enstitüsü'nden iktisatçı Cemil Ertem, petrol fiyatlarındaki artıştan en çok aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin etkileneceğini belirterek, "Petrol fiyatları daha da artarsa, Türkiye'nin olası bir Kuzey Irak operasyonunun maliyeti de katlanacaktır. Bu durumda Türkiye'nin bütçe hedefleri ile enflasyon hedefini tutturması da güç olacaktır" dedi.
"MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER ŞAŞABİLİR"
Cemil Ertem, ANKA'ya yaptığı açıklamada, 90 doları aşan petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde 100 dolar sınırını aşmasının olası savaş senaryolarına bağlı olduğunu söyledi.
Türkiye gibi net petrol ithalatçısı ülkelerin bu durumdan oldukça olumsuz etkileneceğini ifade eden Ertem, "Bütçe hedefi zaten 2007'de çok şaştı. Geçtiğimiz dokuz ayda bütçe gelirleri yüzde 9 civarında artarken, bütçe giderleri 21.5 artmıştır. Bu durum yükselen petrol ithalatı nedeniyle daha da bozulacaktır" diye konuştu.
Ertem, olası bir sınırötesi operasyonun maliyeti de düşünüldüğünde, Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinde olumsuzluklar görülmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
"HÜKÜMET, 2007-2008 DÖNEMİNDE HIZLA YIPRANABİLİR"
Özellikle iç piyasa ve KOBİ'lerin yaşaması muhtemel sıkıntılara dikkat çeken Ertem, "Büyümenin petrol fiyatlarının bu seviyede gitmesi durumunda hedefinden en az 0.5 ile 1 arasında bir sapma göstermesi kaçınılmazdır. Bunu telefi etmek için hükümet özelleştirmeler hız verecek, askeri harcamalar dışındaki harcamaları kısacaktır. Bu da AKP hükümetinin 20072008 döneminde hızlı yıpranmasını beraberinde getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.
"İHRACAT OLUMSUZ ETKİLENECEK, CARİ AÇIK BÜYÜYECEK"
Petrol fiyatlarındaki artışın sadece petrol giderlerinde değil, petrol girdisi olan tüm sektörlerde de fiyat artışlarına neden olduğuna işaret eden Ertem, döviz kurunda görülen aşağıya doğru seyrin de ihracatı olumsuz etkilemeyi sürdüreceğini vurguladı. Ertem, şunları söyledi:
"Türkiye'nin cari açığı giderek büyüyen bir trende oturacaktır. Bu durumda hükümet, IMF ve AB ilişkilerine ve çıpalarına zorunlu olarak önem verecektir. Ancak bunun için içteki gerginlik önemli engeldir. Özellikle AB ilişkilerinde çıkacak sorunlar sermaye girişlerini ve özelleştirmeyi etkilerse, hükümetin karşısındaki toplumsal muhalefet giderek güçlenebilir ve huzursuzluk artar. 2007 yılı sonu için enflasyon yüzde 10-11 seviyelerinde, büyüme yüzde 5- 5.5 olarak gerçekleşecek gibi görünüyor."
(ANKA)
Yayın tarihi: 31 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/31//haber,10CA2E163A554F5395D7806028876E0D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.