Tarım Bakanı Eker, % 20'lik ekmek zammını haksız buldu
Tarım Bakanı Eker, ekmeğe % 20 zam yapılırken, kuraklık ve buğday fiyatlarındaki artışın gerekçe gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi..
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ekmeğe yüzde 20 zam yapılırken, kuraklık ve buğday fiyatlarındaki artışın gerekçe gösterilmesinin "haklı bir gerekçe olamayacağını'' söyledi. Eker, Ankara'da ekmek zammının gerekçesinin "gerçekçi olmadığı'' savıyla, konuyu ilgili mercilere götürme konusunda inceleme yaptırdığını bildirdi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu (TFF) Başkanı Halil İbrahim Balcı başkanlığındaki heyet, Bakan Eker'i ziyaret ederek, ekmek zammının gerekçesi hakkında bilgi sundu. Eker, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, kuraklık nedeniyle buğday üretimindeki düşüş ve fiyatındaki artışın yüzde 20'lik ekmek zammına "haklı gerekçe'' olamayacağını vurguladı. Türkiye'de, yem dahil 18 milyon ton buğday tüketildiğini, TÜİK'in ikinci tahminine göre bu yılki üretimin 17,7 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini anlatan Bakan Eker, bu durumda 300 bin ton üretim açığı ortaya çıktığını, bunun karşılanması, piyasada muhtemel spekülatif hareketlerin önlenmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) yetki verildiğini kaydetti. Dünyada buğday fiyatlarının yüzde 96-97 artmasına karşın, son 10 ayda Türkiye'deki artışın yüzde 25'te kaldığına işaret eden Bakan Eker, şöyle devam etti: "Ekmeğin maliyeti içinde buğdayın payı yüzde 21, unun payı ise yüzde 30. Kalanı diğer maliyet unsurlarından oluşuyor. Buğdayın fiyatı 25 arttı. Buğdaydan dolayı ekmeğe yüzde 20 zam yapılabilmesi için buğday fiyatlarının yüzde 100 artması gerekirdi."
Yayın tarihi: 24 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/24//haber,F4115511D97E4BA9A4E25FDD05025025.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.