Vetolu "nükleer yasası" kabul edildi
10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bazı maddeleri veto edilen Nükleer Güç Santrallarının Kurulmasına İlişkin Yasa Tasarısı TBMM Sanayi Ticaret, Enerji Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarının hemen tüm maddeleri için önerge verilirken, muhalefet milletvekilleri yasanın önergeler ile neredeyse baştan yazıldığını belirterek tepki gösterdiler.
Nükleer Güç Santralarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşüldü. 11 maddelik tasarıya hükümet destekli olmak üzere 10 adet önerge verildi.
CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, önerge sayısının çokluğunu şöyle eleştirdi:
"Ne oluyor sayın bakan, neyi göremiyorsunuz, altyapı mı yetersiz? Cumhurbaşkanı kanunu onaylamış olsa, bugün ticareti, alımı, satımı hakkında ne yapacaktınız? Hazırlıksız mı geliyorsunuz bizim karşımıza? Politikasızlık da bir politikadır. Aklınızda sanki bir yatırım ve finansman modeli yok gibi geliyor. Korkuyorum özel sektör küçük küçük nükleer santralar kuracak. Bir başladı mı önünü alamazsınızBiz bu filmi gördük."
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da, önergelerle tasarının çok farklı bir hale geldiğini ifade etti.
GÜLER: ACELECİ DEĞİLİZ, ACELE İŞE ŞEYTAN KARIŞIR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Cumhurbaşkanı'nın vetosundan sonra bazı gelişmelerin olduğunu, özel sektörle görüşmeler yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu.
"Hayat devamlıdır ve bunlar dogma değildir. İyiye dönük, daha iyi anlaşılsın, uygulansın diye yapılan çalışmalar bunlar. Aceleyle, bir şeyleri sizden kaçırmak için yapılmadı. Acele ile süratliyi karıştırmayın. Biz acele değil süratli çalışıyoruz. Acele işe şeytan karışır. Biz ciddi adamlarızSiz 1979 yılındaki enerji politikasını mı uyguluyorsunuz CHP olarak?"
Türkiye'nin nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu kaydeden Güler, yasa ile kurulacak santralın kurulu gücünün en az 600 MW (megavat) olacağını söyledi.
ÖNCELİK ÖZEL SEKTÖRDE
Kriterlerin de bir ay içinde açıklanacağını belirten Güler, kamu tarafından kurulmasına olanak verilen nükleer enerji santralının daha sonra özelleştirilmesinin düşünülüp düşünülmediğinin sorulmasına üzerine, "Biz iletim hariç, üretim ve dağıtımı özelleştireceğimizi açıkladık. Amacımız liberal piyasa oluşturmak. Piyasaya müdahil olmak istemiyoruz. Kontrolü, denetimi bizde olmak üzere, özelleştirmeyi düşünürüz" dedi.
Nükleer santralı özel sektörün kurmasını istediklerini belirten Güler, "Tercihimiz özel sektör. O olmazsa kamu-özel sektör ortaklığı. O da olmazsa kamu. Bu enerjiye ihtiyacımız var" dedi.
TAEK BAŞKANI ÇAKIROĞLU: SINANMIŞ TEKNOLOJİ GELECEK
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, nükleer santral ile ilgili olarak dile getirilen endişeleri değerlendirirken, kurulacak santrallarla ilgili olarak kriterlerin belirlendiğini, ancak kamuoyunda erken bir tartışma, spekülasyon olmaması için açıklamadıklarını ifade etti. Sekiz-dokuz kriter uygulayacaklarını ifade eden Çakıroğlu, şu bilgileri verdi:
"Küçük nükleer santralar, köşebaşında santrallar kuralım diyenler var. Prototipi yapılmamış, Türkiye'de denenmemiş santraları kurmak isteyenler var. Biz sınanmış, başka ülkelerde problemsiz çalıştığını bildiğimiz, rüştünü ispat etmiş santralarla izin vereceğiz. Eski santrallar 600 MW altı oluyor. Yeni çıkan santrallar 600 MW ve üzeri. 600 sınırını bu nedenle koyduk, bu sınır eski teknolojiyi elimine ediyor. Sınanmışlık şartını şu nedenle getirdik: Dördüncü nesil santrallar var, atığını da elimine edebilenler var çıkan. Biz sınanmışlık şartını, ülkemizde denenmesine izin vermemek için getirdik."
(ANKA)
Yayın tarihi: 24 Ekim 2007, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/10/24//haber,BE995138A17A4AA0BF7F200F729E7AFC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.