kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ekim 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TOBB: AB ile ilişkiler olumlu, ama gül bahçesinde diken var

HAZAL ATEŞ / BERLİN
Türk ve Alman ticaret ve sanayi odalarının buluşmasına, Türkiye'nin AB'ye üyeliği ve vize sorunu damgasını vurdu. TOBB Başkanı, "Türk işadamları vizesiz iş takibi yapabilmeli" talebini iletti..
İLİŞKİLİ HABERLER
TOBB: AB ile ilişkiler olumlu, ama gül bahçesinde diken var
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun ardından Berlin'de de vize sorununa çözüm istedi. Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarına vizesiz iş takibi ve ziyaret kapısının açılmasını talep ederken "Bütün olumlu ilişkilere rağmen gül bahçemizde dikenler var" dedi. Bununla beraber Türk dünyası TOBB'un girişimiyle, ikinci kez AB'nin üyesi 25 ülkenin işadamları gibi Berlin'e pasaport ve gümrük kontrolü yapılmaksızın elini kolunu sallayarak girdi. Türk ve Alman ticaret ve sanayi odaları Berlin'de buluştu. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) öncülüğünde Alman Odalar Birliği (DIHK) merkezinde, 1'inci Alman-Türk Odalar Görüşmeleri; TOBB, DIHK, TD-IHK ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TATSO) katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye'nin AB ilişkileri ve İkili Mesleki Eğitim toplantının öncelikli konuları arasında yer aldı. Hisarcıklıoğlu, Berlin'de de vize sorununa çözüm istedi ve "Bütün olumlu ilişkilere rağmen gül bahçemizde dikenler var. Sanatçı, işadamları, bilim adamları vize sorunu yaşıyor. Bu engellerin bir an önce kaldırılması elzemdir" dedi. Türk işadamları TOBB'un girişimiyle, Berlin'e hiçbir sorgulama yapılmaksızın elini kolunu sallayarak girdi.
SİZE İHTİYAÇ VAR
Hisarcıklıoğlu, 2002 yılında da Berlin'e ellerini kollarını sallayarak girdiklerini, 2005'te de Brüksel'e 2 uçak dolusu delegasyonu hiçbir kontrol olmaksızın indirdiklerini anımsattı. Hisarcıklıoğlu, "Bu çalışmalarımız, devam edecek" dedi. Berlin Belediye Başkanı Harald Wolf da, "Berlin'de 6 bin Türk işletmesi var. Bu şehrin ekonomisini şekillendiriyor. Türkiye'ye ihtiyacımız var. Her zaman olumlu oyu vereceğiz" dedi. DIHK Başkanı Ludwig Georg Braun, Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun, Avrupa'ya belirleyici katkı sağlayacağını söyledi. Braun, "Şu anda demografik zorluk içindeyiz. 2010'dan itibaren daha fazla yetişmiş elemana ihtiyaç olacak. Eğitim sistemini modernleştirerek bunu sağlayacağız" diye konuştu.