kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tüzmen: "Zamanında uyardık ama dikkate alınmadı"

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Tüzmen: "Zamanında uyardık ama dikkate alınmadı"
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dört-beş yıl önce aşırı değerli Türk Lirası'nın sıkıntı yaratacağı konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatarak, bu yöndeki açıklamalarının zamanında dikkate alınmadığını söyledi. YTL'deki her yüzde 10'luk değerlenmenin ithalatı yüzde 5 artırdığına dikkat çeken Tüzmen, "Bu da ithalata yaklaşık 6-9 milyar dolar arasında ekstra fatura getiriyor. Akıllı hareket edilmesi gerekiyor. Çok daha fazla ezici etkiler yaratılmamalıdır" dedi.

TİM Eylül ayı ihracat verilerini açıkladığı Eski Meclis binasındaki toplantıda, Atatürk'ün 4. Dönem 2. Yasama Döneminde yaptığı açılış konuşmasının gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından TİM üyeleri, TİM Başkanı Oğuz Satıcı ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen eşliğinde "ihracat antı" içti. Satıcı'nın bu sırada duygulandığı gözlendi.

İhracat verilerinin açıklanmasının ardından konuşma yapan Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'nin 50.8 milyon dolarlık ihracatla yola başladığına dikkat çekerek, "İhracatımız 100 milyar doları aşacak dediğimizde 'acaba' denmişti. 100 milyar kritik bir kütle. Ne mutlu bize ki, yüzümüzü kara çıkarmadık geriye dönük 12 ay itibariyle 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı başardık" dedi.

TÜRKİYE, İHRACATTA AB ÜLKELERİ ARASINDA 11. SIRADA

Pazarda yaşanan sıkıntılara rağmen pazar payının genişlediğini ifade eden Tüzmen, 100 milyar dolarlık ihracat ile Türkiye'nin küresel ticaretin baş aktörleri arasında yer aldığını vurguladı. 200 milyar dolarlık ihracatın milli geliri 10 bin dolar seviyelerine çıkaracağına işaret eden Tüzmen, "Avrupa Birliği'ndeki 27 ülke var. Kaç tanesi 100 milyar dolarlık ihracat yapıyor? AB'ye üye 16 ülke, 100 milyar ihracat rakamına sahip değil. Türkiye, ihracatta AB'de 11. sırada. AB'de o takımın 11'ine oynuyorsak, dünyada da bu aşamada olacağımıza inanıyorum. İhracatçılarımız en zor şartlarda dahi bunu başardılar. Bu ihracatçılarımızın DNA'larında var" diye konuştu.

AŞIRI DEĞERLİ YTL İTHALATA EKSTRA FATURA GETİRİYOR

Toplantı sonrasında gazetecilerin kurlarla ilgili sorularını yanıtlayan Tüzmen, "Özellikle ABD'deki euro-dolar paritesi sıkıntı yaratıyor. Bunun etkisi dalga dalga geliyor. Her şeye rağmen 100 milyar dolarlık ihracat hedefimizi gerçekleştirdik" dedi.

Kurlardan dolayı ara malı ithalatında artış yaşandığını belirten Tüzmen, şunları söyledi:

"İsterdik ki üretimde kendi ara malımız kullanılsın. Kurların dış ticaret açığını arttırdığını, dış ticaret açığını azaltmak için bunun önünü almamız gerektiğini söyledik. Biz dört beş sene önce aşırı değerli Türk Lirası'nın sıkıntı yaratacağı konusunda da uyarmıştık ama zamanında açıklamalarımız dikkate alınmadı. Kur riskini kısa dönem etkileri çok daha fazla. Özellikle ağırlıklı olarak yerli girdileri fazla olan sektörleri etkiliyor. Aşırı değerli Türk Lira'sının ithalata çok büyük etkisi var. Türk Lirası her yüzde 10 değer kazandığında ithalatı yüzde 5 artırıyor. Bu da ithalata yaklaşık 6-9 milyar dolar arasında ekstra fatura getiriyor. İhracatın ithalatı karşıla oranı yüzde 62 seviyesinde. 2007 yılı sonunda yüzde 61.8 veya yüzde 62 olmasını bekliyoruz."

AKILLI HAREKET ETMELİYİZ


Bir gazetecinin "Merkez Bankası'nı mı eleştiriyorsunuz" sorusuna Tüzmen, kur politikalarında büyük bir değişikliğe gidilmediğini söyledi. Akıllı hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Tüzmen, çok daha fazla ezici etkilerin yaratılmaması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı olmadığını kaydeden TÜzmen, Türk Lirası'nın 5 sene öncesine göre yüzde 58 oranında değerlendiğini dile getirdi. Türkiye'nin 35 milyar dolarlık petrol faturası olduğuna dikkat çeken Tüzmen, "Türkiye 100 milyar dolarlık ihracat yapmasaydı bu faturayı nasıl ödeyecekti. 160 milyar dolarlık ithalatı nasıl karşılayacaktı" diye konuştu.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise yüksek faiz düşük kur politikalarının üreticileri mahvettiğini ifade ederek, yüksek faiz düşük kur kolerasyonun üretici kanallarını etkilediğini kaydetti.

(ANKA)