kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ekim 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin 200 milyar dolarlık yatırım fonu kurdu

Çin Hükümeti'nin kurduğu 200 milyar dolarlık yatırım fonu şirketi AB'yi korkuttu. Avrupalılar, Çin'in kurulan fon üzerinden AB'li şirketleri alarak etkinliğini artırmasından çekiniyor..
Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya'nın ardından Çin'de devlete ait yatırım fonu kurduğunu duyurdu. Cumartesi günü Çinli yetkililer tarafından resmen faaliyete geçtiği duyurulan China Investment Corp.'un (CIC) ülkenin elinde bulunan döviz rezervlerini başta sermaye piyasaları olmak üzere gayrimenkul ve diğer varlıkların satın alımlarında kullanacağı belirtildi. İlk etapta 200 milyar dolarlık bir kuruluş bütçesine sahip olan fonun başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünyanın her bölgesinde varlık alışverişine gireceği belirtiliyor.

AB TEDİRGİN
Avrupa Birliği Asya, Rusya ve Ortadoğu kökenli devlet fonlarının, Birlik ülkelerine ait enerji ve telekom şirketlerini almasından endişe ediyor. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere çok sayıda AB ülkesi Çin ve Rusya'ya ait devlet fonlarının siyasi amaçla Avrupa'da şirket alımı yaparak, AB üzerinde baskı kurmasından endişe ediyor. AB Komisyonu bu korkuya çözüm olarak başta elektrik, doğalgaz, nükleer enerji ve telekom olmak üzere birçok sektöre AB haricinden alıcıların girmesini engellemeye yönelik özel yasalar hazırladı. Dünyanın en zengin 7 ülkesinin oluşturduğu G7'ler gelecek ay Washington'da bir araya gelerek devlet fonlarına karşı ortak strateji geliştirmeye çalışacak.

ŞEFFAFLIK ŞART
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet yaptığı açıklamada devlet veya kişilere ait fonların faaliyetlerine yönelik yeterince şeffaf davranmamaları halinde küresel ekonominin bu durumdan zarar göreceğini dile getirdi. 1.4 trilyon dolarlık döviz rezervi bulunan Çin'de rezervler yılın ilk yarısında 266 milyar dolarlık rekor artış kaydetti. Bu rakam geçen yıl Çin'in döviz rezervlerindeki toplam artışını da geride bıraktı.
Haberin fotoğrafları