kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muhammet Nur Doğan

'Namaz zordayken 3 vakit kılınabilir'

Kemal PEHLİVANOĞLU HABER MERKEZİ
Televizyonda başlayan 'üç vakit namaz' tartışmasında ilahiyatçıların görüşü: Zorunlu hallerde olabilir..
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan'ın "Namaz 3 vakit kılınabilir" sözüne din hocalarından destek geldi. Prof. Dr. Doğan Kanal 1'de yayınlanan "Muhabir" adlı televizyon programında İslam'da namazın 5 vakit yerine 3 vakit kılınabileceğini söylemişti. Bu konuda ilahiyat hocalarının görüşleri şöyle:

* Prof Dr. Ali Köse: 3 vakitte namaz kılmak İslam'da namazların birleştirilmesi ile alakalı. Öğle ile ikindinin, akşam ile yatsının birleştirilmesi. Zorunluluktan kaynaklı bir durum Peygamberimiz de bunu uygulamıştır. Ayrıca Şii kültürünü tanıyanlar da bilir. İran'da da günlük ibadet 3 vakittir. Zorunlu durumlarda namazların birleştirilerek kılınmasındaki amaç 5 vakiti 3 vakite indirmek değil. Gerektiğinde 5 vakit namazı 3 vakitte kılmaktır.

* Prof. Emrulllah Yüksel: Namazlar birleştirilebilir. Beş vakit üç vakitte de birleştirilebilir. Bu seferiye veya bunun benzeri sıkışık durumlarda uygulanır.

* Prof. Abdullaziz Bayındır: Namazlar 3 vakitte birleştirilebilir. Öğle ikindiyle, akşam da yatsıyla birleştirilir. Bu zorunlu hallerde gerçekleştirilir. Yolculuk, toplantı, sıkıntılı durumlar gibi.