CHP ve MHP: "Referandum kaosunu AKP çözmeli"
21 Ekim'de yapılacak referandum için gümrük kapılarında oy vermenin başlamasıyla birlikte, önümüzdeki yasal süreçle ilgili olarak bir yanda hukukçular arasında görüş ayrılığı yaşanırken, diğer yanda muhalefet partileri CHP ve MHP de, Hükümeti çözüm bulması için zorlamaya hazırlanıyor.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, referanduma sunulan anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi durumunda, 11. Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla seçilmesine ilişkin hükümleri kapsayan geçici 19. madde konusunda kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceğini açıkladı.
Ancak CHP ve MHP, referandumun kabul edilmesiyle ortaya bir kaos çıkacağını belirterek, AKP'nin sorunu YSK'ya devretmeden çözme zorunluluğu bulunduğunu dile getirdiler.
MHP: "SORUMLU AKP"
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ANKA'ya, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bir kaos ortamı yaratılacak diye endişemiz var. AKP Hükümetinin ne düşündüğünü bilemiyoruz. Hükümette netlik görmüyoruz. Ama kararı TBMM verecektir. TBMM, referandum kabul edilirse, düzenlenecek bir kanuna ek maddeler koyarak belirsizlikleri ortadan kaldırılabilir. Bu noktada AKP Hükümetinin kafasının netleşmesi lazım. Ne yapacaklarını bilmiyoruz. Ama onların ne yapacaklarını bilmek gibi bir zorunlulukları var. Türkiye'yi yönetme sorumluluğunu halkımız AKP'ye vermiştir. Siyasi sorumluktan kaçamazlar. YSK idari bir mekanizmadır, siyasetin ortaya koyduğu kararı uygular. Bu kararı verme sorumluluğu da AKP iktidarındadır.Ülkeyi bir kaosa sürüklemeden yönetmeleri gerekir."
Şandır, MHP olarak kendilerinin bu belirsizlik üzerine konuşmayacaklarını belirterek, "Ne yapacaklarını, ne düşündüklerini görmemiz lazım. Değerlendirmeyi sonra yapacağız" dedi.
CHP: "AKP KAOS YARATTI"
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ANKA'nın sorusu üzerine, bu kaos ortamına gelinmesinin sorumlusunun AKP olduğunu söyledi. Kart, CHP olarak uyarılarını seçim öncesinden yaptıklarını belirterek, geçen yasama döneminde maddi olarak yasalaşmamış bu teklifin kadük hale geldiğini ifade etti. Kart, buna rağmen referandum sürecinin durdurulmamasını eleştirerek, YSK'nın bu konularda inisiyatif almaktan kaçındığını vurguladı.
Kart, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Anayasal kaosun tek sorumlusu AKP Hükümetidir. Bu kaosu yaratanlar, çözümü de bulmak zorundadır. Tepkisel yaklaşımla anayasal sistemde kaotik bir ortam yarattılar. Elbette çözüm önerilerimizi de getireceğiz. Ama öncelikle kaosu yaratanlar çözümü de bulmak zorundalar."
TARTIŞMALI KONULAR
Referandum sonucunda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde, üç önemli konuda çözüm bulunması gerekecek. Referandumun kabul edilmesiyle birlikte gündeme gelecek sorular ve tartışma konuları şunlar olacak:
-11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi, referandumun kabul edilmesi halinde sona erecek mi? Referandumda oylanacak olan geçici 19.maddede, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçim sürecine ilişkin hükümler yeralıyor. Bu maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçiminin ilk tur oylaması, bu kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk Pazar günü yapılacak. Buna göre, eğer Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin sona erdiğine karar verilirse, Aralık ayında ya da 2008 başında halkoyuyla yeni Cumhurbaşkanı seçilecek.
-Eğer Cumhurbaşkanı Gül'ün görevine devam edeceğine karar verilirse, görev süresi, mevcut anayasadaki gibi 7 yıl mı, yoksa referanduma sunulan metinde yeraldığı gibi 5 yıl mı olacak?
-60. AKP hükümetinin görev süresi mevcut anayasadaki gibi 5 yıl mı, yoksa referandum metnindeki gibi 4 yıl mı olacak?
(ANKA)
Yayın tarihi: 13 Eylül 2007, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/09/13//haber,B5345E846BFC48D8A0AF48B8A16616AD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.