kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Güneş: Beni bir tabak yemeğe hapsettiler

Yeni Haber
İçişleri Bakanı Osman Güneş, Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun görevden alınmasına neden olduğu iddia edilen yemek nedeniyle bir açıklama yaparak haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Yiğenoğlu'nun Muğla Valiliği'nden merkeze atanmasına ilişkin tasarrufa itiraz ederek yürütmeyi durdurma talebiyle 2001 yılında dava açtığını hatırlatan Güneş, olayın gelişmesini şöyle anlattı:

"Danıştay 5.Dairesi 2004 yılında yapılan atamayı iptal etmiştir. Danıştay İdari Dava Daireler Genel Kurulu bakanlığımızın talebi üzerine kararı değerlendirip dairenin kararını yürütmeyi durdurma vermiş, ardından da yaptığı yargılama sonucu 19 Nisan 2007 yılında 5.Dairenin verdiği atamanın iptali kararını onamıştır. Bu karar 27 Haziran 2007 tarihinde tebliğ edilmiştir.

Herşeyin hukuk çerçevesinde yürürlüğe konulduğunu ifade eden Güneş, "Bu karar çerçevesinde Yiğenoğlu Muğla Valilği görevine iade edilirken bu görevde bulunan M.Temel Koçaklar'da merkeze alınmıştır." Diyerek şöyle devam etti:

"Olaya bir de magazin boyutu katılmak suretiyle Muğla' nın Bodrum ilçesinde şahsıma verilen davet de ikram edilen yemeğe bir miktar şarap katıldığını öğrendiğimde tepki gösterip, kızdığım Ankara' ya döner dönmez de Sayın Valiyi - bu sebeple - görevden aldığımı ileri sürecek kadar, akıl mantık ve hukuk dışı gayri ciddi iddialarda bulunulmuştur.

31 yıllık meslek hayatımda, 7 yıl İçişleri Bakanlığının iki ayrı biriminde Genel Müdürlük yaptım. Meslek hayatımın 4 yılı Kaymakam 2 yılı aşkın süresi de Vali olarak, toplam altı yılı yurdumuzun Güneydoğu Bölgesinde geçti. Terörün tırmandığı bir dönemde Şırnak gibi hassas bir ilimizde Valilik yaparak, terörle mücadele ve Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilmesi konusunda Vatanıma, Milletime, Devletime şerefle hizmet ettim. Daha sonra yaklaşık 1,5 yıl Kayseri gibi, ülkemizin büyüyen, gelişen dinamik bir ilinde vali olarak yine şerefle görev yaptım.

Meslek hayatım boyunca, Kaymakam olarak, Genel Müdür olarak, Vali olarak ve İçişleri Bakanı olarak Vatanıma, Milletime, Devletime şerefle hizmet ettim. Ancak ibretle görüyorum ki bunca emek, gayret ve alın teri, haksız bir şekilde, bir tabak yemeğe hapsedilerek yok edilmek istenmekte ve dedikodularla, kasıtlı olarak üretilen yalan ve düzmece senaryolarla gölgelenmeye çalışılmaktadır.

ŞARAP KONUSU

Bakanlığımız Teftiş Kurulu Başkanlığınca 25-30 Haziran 2007 tarihlerinde Bodrum' da düzenlenen mesleki seminer dolayısıyla, 25 Haziran Pazartesi günü Teftiş Kurulumuzun yemek davetine katıldım. Hazırlanan yemek fixed menü idi. Ben ayrıca bir yemek talebinde bulunmadım. Yemeği ilginç bularak, garsona nasıl yapıldığını sordum, yemeğin yapımına şarap katıldığını söylemesi üzerine, önceden neden bunu söylemediklerini ifade ettim. Bu benim kişisel tercihimdir ve medeni bir ülkede herkesin bu tercihime saygı duyması gerekir diye düşünüyorum. Aynı şekilde bende herkesin kişisel tercihine saygı duyuyorum.

Masada bulunan Sayın Valiye kızmam, tabağı fırlatmam, oteli terk etmem doğru olmayan, çarpıtılmış yalan haberlerdir. İddia edilen bu davranışlar benim Devlet anlayışımla ve aile terbiyemle bağdaşmaz. Hele bu olay üzerine İl Valisini görevden aldığımı iddia etmek gülünç ve hukukun üstünlüğünü esas alan bir Devlet sistemi içerisinde gerçekleşmesi mümkün olmayan akıl ve mantık ölçüleriyle bağdaşmayan hatta bu dedikoduları çıkaranların dahi inanmadığı, ancak maksatlı olarak yaydıkları bir iddiadır.

Bakanlığımızca Bağımsız yargının verdiği karar her zaman olduğu gibi uygulanmıştır. Hukuk Devletinde yargı kararının uygulanmaması gibi bir alternatif de bulunmamaktadır. Hukuk kuralları ve yargı kararlarına herkes saygı göstermelidir. Çünkü bu değerlere herkesin ihtiyacı vardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sağlam temeller üzerine kurulu bir hukuk Devletidir. Hangi düzeyde olursa olsun görevlilerin keyfi davranışlarda bulunmaları söz konusu olamaz. "

Ayrıca görevden alınan Eski Muğla Valisi M.Temel KOÇAKLAR'ın Ankara 13. İdare Mahkemesi'ne açtığı yürütmenin durdurulması talebinin red edildiğini hatırlatan Güneş, "Başka bir ifade ile Bakanlığımızın uygulamasının doğruluğu yargı kararı ile bir kez daha ortaya konmuştur" dedi.

içişleri B:akanı Osman Güneş, şaraplı yemek konusunda geçen hafta da açıklama yapmıştı.

(ANKA)