Adli Tıp Uzmanı ve iskelet heykeltıraşı Sadi Çağdır, yüzlendirme çalışmasının nasıl yapıldığını aşağıda örnekleri olan gerçek vakalarla anlattı.
İskeletleri konuşturuyor
Adli Tıp Kurumu uzmanı Doktor Sadi Çağdır, kimliği belli olmayan kafataslarını inceleyerek, yaşarken nasıl bir görünüme sahip olduğunu belirliyor. Bu yolla şu ana kadar çoğu cinayete kurban gitmiş 15 iskeletin kime ait olduğu belirlenmiş. ABD gibi gelişmiş ülkelerde neredeyse her güvenlik biriminde "iskelet heykeltıraşı" adı verilen bir görevli bulunuyor.
YÜZLENDİRME METODU
Kimliği konusunda hiçbir belirti olmayan bir kafatasına nasıl yüz veriliyor? Bunun sırrı doku kalınlığında gizli. Doku kalınlığı ciltle kemik arasındaki mesafe. Doku kalınlığı kadın ve erkeklerde, değişik yaş gruplarında farklılık gösteriyor. Ayrıca yüzün her noktasında bu kalınlık farklı olabiliyor. İncelenirken 15 nokta baz alınıyor ama bunu 30'a kadar çıkaranlar var. Ne kadar çok noktadaki doku kalınlığı hesaplanırsa, iyi sonuca varma ihtimali daha da artıyor. Bir kafatası geldiğinde önce onun cinsiyeti ve yaşı hesaplanıyor. Ve ardından yaş ve cinsiyet durumu göz önüne alınarak yüzdeki belirli noktalarda dokulandırma çalışmaları yapılıyor. Dokulandırma ve burun, dudak yapısı gibi şeyler üst üste konduğunda kafatası olan kişinin yaşarken nasıl bir görünüme sahip olduğunu anlamak mümkün oluyor. Çalışma yapılırken kafatasının önce çamurla kalıbı alınıyor. Ardından kalıbın içine polyester veya alçı boşaltılarak kalıbı da çıkarılıyor. Sonra alınan örnekle cesedin ait olup olmadığı merak edilen kişinin fotoğrafları kıyaslanarak sonuca ulaşılıyor.
Yayın tarihi: 19 Ağustos 2007, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/08/19//haber,FA273F8D44D947809FB9636C7EC143E8.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.