Topbaş: İstanbul'da su tasarrufu yeterli değil
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbulluların ''ciddi'' su tasarrufu yaptığını, ancak tasarrufta henüz yeterli boyuta gelinemediğini belirterek, ''Özellikle İstanbullulardan tekrar rica ediyorum; biraz daha dikkat edilsin, biraz daha tasarrufa gitmemiz lazım. Tasarrufta yüzde 25'leri bulmamız bizim için çok önemli'' dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, ''Kasım ayına kadar su sıkıntısı yok açıklaması yaptınız. Konuyu biraz daha açar mısınız?'' sorusu üzerine, ''Hedefimiz bu. Şu anda su rezervimiz yüzde 29'larda. Maalesef havanın çok sıcak geçmesi nedeniyle günlük su buharlaşması, neredeyse İstanbul'daki tasarruf miktarını geçiyor. Sıcaklığın fazla oluşu nedeniyle yoğun bir buharlaşma var. Günde 400 bin metre küpü bulmakta ve bu çok ciddi bir sıkıntı'' diye konuştu.
İstanbulluların tasarruf konusundaki durumlarına da işaret eden Topbaş, ''İstanbullular ciddi bir su tasarrufu yapıyor ve bu tasarruf ayda 4-5 gün bir ek süre kazandırıyor. Şu anda İstanbul'daki kaynakları hesapladığımızda Kasım ayına kadar bizi götürecek diye değerlendiriyoruz. Kasım'dan önce de 20 Ekim'de getireceğimiz Melen Çayı'nın birinci etabı İstanbul'u rahatlatacak. Tabi mevsim itibariyle de yağış mevsimi girmiş olacak'' dedi.
Topbaş, bu yıl geçen yıldan kalan suyun kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi: ''Çünkü bu yıl kış ve bahar aylarında yağış olmadı. İstanbulluların iyi, bilinçli tüketici olmasını arzu ediyoruz. Çeşmeyi açtığı zaman suya erişebilmesini arzu ediyoruz. Birilerinin söylediği gibi seçimden sonra suyu kesmeyi de hedeflemiyoruz. Ama tasarrufta daha henüz yeterli boyuta gelmedik. Özellikle İstanbullulardan tekrar rica ediyorum; biraz daha dikkat edilsin, biraz daha tasarrufa gitmemiz lazım. Tasarrufta yüzde 25'leri bulmamız bizim için çok önemli.''
İstanbulluların suyu yüzde 15 oranında tasarruf ettiğine, geçen yıla oranla abone sayısı artmasına rağmen tüketimin daha az olduğuna dikkati çeken Topbaş, İstanbulluların yaklaşık 20 günlük su tasarrufu sağladığını söyledi.
Seçimler öncesi yaptığı gezilerde köylerden lüks semtlere kadar hemen her yerde suyun tasarruflu kullanıldığını gözlemlediğini de anlatan Topbaş, tasarruf konusunda çocukların çok daha duyarlı olduğunu dile getirdi. Vatandaşlardan apartman ve daire girişlerindeki vanalardan suyun tazyikini azaltmalarını da isteyen Topbaş, basıncın azaltılmasının da tasarrufta etkili olduğunu kaydetti.
MELEN ÇAYI'NDAN GELEN SU
Melen Çayı'ndan su getirilmesi çalışmalarının sürdüğünü anımsatan Topbaş, 35.5 kilometrelik bir mesafenin kaldığını, İSKİ'nin bu projede 190 milyon YTL'lik yatırımı gönüllü olarak üstlendiğini anlattı. Konuya ilişkin 11 ayrı şantiyede çok yoğun bir çalışmanın sürdüğünü kaydeden Topbaş, projenin zamanında yetişeceğini, Boğaz geçişi için de çelik boru geçirme ihalesi yaptıklarını söyledi. Topbaş, ilk etapta Avrupa yakasındaki su ihtiyacını karşılamak gerekeceğini, çünkü Büyükçekmece Gölü'nde ciddi kuruma yaşandığını dile getirerek, bu nedenle Boğaz geçişine de ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
''Kasım ayından sonra yağmur yağmazsa diye bir acil planınız var mı?'' sorusu üzerine de Topbaş, şunları kaydetti: ''Acil plan olarak Melen Çayı geliyor. İlk etapta gelecek su İstanbul'un günlük su ihtiyacının üçte birini karşılayacak boyutta. Yağmur yağmazsa bu suyla ve mevcutlarla beraber idare edeceğiz. Yağmur bekleyeceğiz tabii ki ama su tedariki için diğer çalışmalarımız da var. Deniz suyundan su elde edilmesi gibi... Ancak bu biraz zaman alacak bir çalışma. Ama üçte birlik suyu garantilediğimiz zaman İstanbul'un hiç değilse suyu var olacak.''
DENİZ SUYUNDAN SU ELDE ETME
Topbaş, bir soru üzerine deniz suyunu İstanbul'da kullanır hale getirmenin maliyetinin metre küp olarak 60 sent civarında olduğunu söyledi. Topbaş, ''Biz bu rakamı pahalı görüyoruz. Ama bununla ilgili çalışmaları başlattık. Değerlendirmeler yapılıyor. Karadeniz suyunun tuz oranının düşük olması rantabl görünmekle birlikte başka sorunları var. Bu konuda değerlendirdiğimiz başka bölgeler de var'' dedi.
Melen Çayı'ndan birinci etapta günde 750 bin metre küp su getireceklerini dile getiren Topbaş, dört etap sonunda İstanbul'a gelen suyun, şu anda İstanbul'un kullandığı suya eşit olacağını da ifade etti.
Topbaş, Melen Çayı'ndan getirilecek 750 bin metre küplük suyun yarısı kadar Ayamama Deresi'nden her gün denize deşarj varolduğunu, bunu tekrar geri kazanmak için ileri derecede biyolojik artıma ihalesi yaptıklarını belirterek, bu devreye girdiğinde sanayi, park ve bahçede kullanılacağını söyledi. İçme suyunu kullanım suyu olarak kullanmamak gerektiğine de işaret eden Topbaş, buna ilişkin de çalışma yaptıklarını dile getirdi.
YAĞMUR DUASI
Bir gazetecinin ''İstanbulluları yağmur duasına davet ediyor musunuz?'' sorusu üzerine de Topbaş, ''Mutlaka herkes herşeyi deniyordur. Dua edenler de vardır. Ona inanıyoruz. Bizim başarılı olmamıza dua edenler, kentimizin başta deprem olmak üzere her türlü felaketten, sıkıntılardan, afetlerden kurtulmasına dua edenler olduğu gibi, bereketlenmesine de dua edenler vardır'' diye konuştu.
Geçmişte İstanbullunun susuzluğu gördüğünü ve yaşadığını kaydeden Topbaş,su kesintilerine gitmek yerine, Melen Çayı gelene kadar suyun dikkatli kullanılması gerektiğini vurguladı.
Topbaş, bir başka soru üzerine de, Ankara'nın yaptığı gibi su kesintisine gitmek istemediklerini, su kesintileri olduğunda insanların suyu depolayacağını, bunun da daha fazla su tüketimine neden olacağını kaydetti. Şu an İstanbul'da bir alarm dönemi yaşandığını ifade eden Kadir Topbaş, İstanbulluların kentlilik bilinciyle davranmalarını istedi.
Yayın tarihi: 27 Temmuz 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/27//haber,F23574D7C6364415A4441B38FA2E87DB.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.