Hazine işgalcilerine "taksit" fırsatı
Maliye Bakanlığı, Hazine arazilerini işgal edenlerin yüzde 25'i peşin, 1 yıl vadeli olmak üzere ecrimisil ödeyerek kullanıma devam etmesi için düzenleme yaptı.
Maliye Bakanlığı'nın Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile Hazine'nin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazların ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin işgalen kullanıldığının tespiti halinde İdarece yürütülecek ecrimisil tespit, takdir ve tahsil işlemlerine ilişkin esas ve usuller düzenlendi.
Hazine taşınmazlarından kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilenlerin dışında kalanların fiili durumları, Milli Emlak Genel Müdürlüğü (illerde defterdarlık, ilçelerde milli emlak müdürlükleri) tarafından hazırlanan program dahilinde mahallinde tespit edilerek "Taşınmaz Tespit Tutanağı" düzenlenecek. Söz konusu tutanakta; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer verilecek.
KAMUNUN ZARARINA BAKILMAYACAK
Hazine taşınmazlarının kişilerce işgale uğradığının tespit edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde "Taşınmaz Tespit Tutanağına" dayanılarak ecrimisil İdarece tespit edilecek ve yönetmeliğe göre oluşturulan komisyonca karara bağlanacak.
Ecrimisilin tespit ve takdirinde, İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına, işgalcinin kusurlu olup olmadığına ve taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekline bakılmaksızın İdarenin bu taşınmazdan işgalden önceki haliyle elde edebileceği muhtemel gelir esas alınacak. İşgalden önceki haliyle fiziki ve hukuki açıdan tamamen benzer nitelikte olan iki taşınmazın farklı şekillerde kullanıma konu edilerek işgal edilmiş olması, her iki taşınmazdan farklı tutarlarda ecrimisil alınmasını gerektirmeyecek.
Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek; imar durumu, yüzölçümü, niteliği, tarım arazilerinde verimi, alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı, konumu, işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit edilecek.
Ecrimisilin tespitinde ayrıca; aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki taşınmazlar için oluşmuş kira bedelleri veya ecrimisiller, varsa bunlara ilişkin kesinleşmiş yargı kararları, gerektiğinde ilgisine göre belediye, ticaret odası, sanayi odası, ziraat odası, borsa gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden soruşturulmak suretiyle edinilecek bilgiler ile taşınmazın değerini etkileyecek tüm unsurlar göz önünde bulundurulacak.
Ayrıca, 4916 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2003 tarihinden sonra Hazine taşınmazları üzerinde yapılan yasal olmayan her türlü yapı ve tesisler (takılıp-sökülebilir nitelikli olanlar hariç), başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal edeceğinden, bu nitelikteki işgaller için ecrimisil, zeminle birlikte muhdesat da dikkate alınarak tespit ve takdir edilecek.
Kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmazlarda sözleşmenin bitiminden sonra kullanımın devam etmesi halinde, varsa sözleşme veya resmi senetteki hükme göre işlem yapılacak. Aksi takdirde işgalciler hakkında ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılacak.
Hazine'nin paydaşı olduğu taşınmazların işgali halinde, Hazine payına tekabül eden miktar esas alınarak ecrimisil takip ve tahsilatı yapılacak.
PEŞİN 3 GÜN, TAKSİT 1 YILDA
Ecrimisil; Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30 içinde muhasebe birimlerine ödenecek. Ecrimisil borçlusunun ödeme güçlüğü nedeniyle yazılı olarak talep etmesi halinde ecrimisil, en az yüzde 25'i peşin kalan kısmı ise İdarenin uygun göreceği taksit zamanlarında ve en fazla bir yıl içinde taksitler halinde ödenebilecek. Alacağın kalan kısmına kanuni faiz uygulanacak.
30 gün içinde rızaen ödenmeyen ecrimisil, milli emlak birimlerince Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere 15 gün içerisinde vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilecek. İşgalciler tarafından dava açılmış olması, yürütmeyi durdurma kararı alınmadıkça, ecrimisilin takip ve tahsil edilmesi işlemini durdurmayacak.
DÜŞÜK TUTARLI ECRİMİSİL İÇİN TAKSİT OLMAYACAK
Taksitli ödeme için tutar sınırı getirildi. Tüm belediyeler için kategorisine göre bütçe kanununda öngörülen bedellerin yüzde 2'sini, belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki yerler için bütçe kanununda belirlenen bedelin yüzde 1'ini geçmeyen ecrimisil bedellerinin taksitlendirilmesi talepleri kabul edilmeyecek. Ecrimisil taksitlerinden birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, kalan ecrimisil alacağının tamamı gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.
Kiraya verilen, irtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmazlardan süresi dolduğu halde tahliye edilmeyen, sözleşmesi feshedilen veya herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın fuzuli olarak işgal edilen Hazine taşınmazlarının tahliyesi; hasat sezonu, iş ve hizmetlerin mevsimlik faaliyet dönemi de dikkate alınarak defterdarlık veya malmüdürlüğünün talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde sağlanarak, taşınmaz İdarece görevlendirilecek memurlara boş olarak teslim edilecek.
Buna karşın, işgalcinin tahliyesinin herhangi bir nedenle sağlanamamış olması, aynı taşınmazdan ikinci ve müteakip defa ecrimisil bedeli istenmesine engel olmayacak. İkinci ve müteakip defalar ecrimisil tahsil edilmiş olması, işgalcinin tahliye edilmesine de engel teşkil etmeyecek. Ecrimisil bedellerinin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermeyecek.
(ANKA)
Yayın tarihi: 27 Temmuz 2007, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2007/07/27//haber,A7FFEE1681494E37BA119B3ECBB86351.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2007, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.