kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İşte türkiye'nin sualtı hokeycileri

ECE KOÇAL
Adına pek de aşina olmadığımız bir spor olan sualtı hokeyi, su sporlarına meraklı gençler arasında oldukça popüler. Çalışmalarına son hız devam eden Türkiye Erkekler Sualtı Milli Takımı ise İtalya'da yapılacak dünya şampiyonası için iddialı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İşte türkiye'nin sualtı hokeycileri
Yukarıdan bakıldığında bir parça yemin etrafında toplanmış bir grup balık gibi gözüküyorlar. Oysa ki onlar, Türkiye'de pek de tanınmayan sualtı hokeyi sporunda kendini kanıtlamaya çalışan bir grup genç; yani Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü'nün oyuncuları. Hafta içi her gece saat 22.00'de antrenman yapmak üzere buluşuyorlar. Çünkü her biri ya öğrenci ya da çalışıyor. Geri kalan zamanlarını da havuzda geçiriyorlar. Bu sporda kendilerini geliştirmek için müthiş bir çaba içindeler. Kendi imkânlarıyla Yeni Zelandalı bir koç getirmişler. Ülkesinde milli takım kaptanı olan Liam Watson, onları 21 Temmuz'da İtalya'da gerçekleştirilecek olan Dünya Şampiyonası'na hazırlıyor. Amaç, ilk üçe girmek. Dünyada 1952 yılından beri oynanan sualtı hokeyi, Türkiye'de 1999'da resmi olarak adını duyurdu. Şimdi birinci ve ikinci ligi var. Türkiye Erkekler Sualtı Milli Takımı ilk kez 1999'da Avustralya'daki Dünya Şampiyonası'na katıldı. Ancak ilk yıllarda pek şanslı oldukları söylenemezdi. Öyle ki 2005'e kadar bir tane gol bile atılamadı. Milli Takım Antrenörü Barbaros Çeliköz, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Eskiden milli takıma tüm takımlardan oyuncu alınırdı. Artık çoğunlukla milli takıma, ligde şampiyon olan takımdan oyuncu alıyoruz. Ve başarıyı yakaladık. 2006'da İngiltere'deki Dünya Şampiyonası'nda 19 ülke arasından 10. olduk. Bu yıl gözümüz daha yüksekte."

NASIL OYNANIYOR?
Sualtı hokeyi altışar oyuncudan oluşan iki takım halinde oynanıyor. Buz hokeyinde olduğu gibi havuzun iki yanında kaleler var. Oyuncular sualtı hokeyi sopasının yanı sıra palet ve şnorkel kullanıyor. Puck adı verilen topla gol atılmaya çalışılıyor. Yuvarlak ve yassı bir metal olan puck'ın çevresi plastikle kaplı. Kül tablasına benziyor. Her takımda dörder tane yedek bulunuyor. Yedeklerle asıl oyuncular sürekli değişim halinde. Yani çok sık oyuncu değişikliği oluyor. Çünkü suyun altında hareket ettiklerinden çok efor sarf ediyorlar. Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü'nün kaptanı Tolga Tüfekçi, devamlı suyun altında bulunmadıklarını anlatıyor: "Suyun altında kalma süremiz maksimum 40 saniye. Pozisyonun gereğine göre bu süre, beş saniye de olabilir. Daha çok yorulacağınız için uzun kalmanın faydası yok. Zaten sürekli dalıp çıkma imkânımız var. Ayrıca suyun üstünden de, altında olduğunu izleyebiliyoruz."

ÇOK ÇALIŞMAK GEREK
15'er dakikadan iki devre halinde oynanan sualtı hokeyi, görüldüğü üzere pek kolay bir spor değil. Ama oyuncular antrenmanla zorlukları aşmaya çalıştıklarını anlatıyor. Ne kadar çok çalışılırsa, kondisyonları ne kadar iyi olursa o kadar başarılı olacaklarını söylüyorlar. Ancak gözünüz korkmasın; su sporlarına meraklıysanız, zaman geçirmeden başlayabilirsiniz. Oyuncular "Eğitim aldıktan sonra herkes rahatlıkla yapabilir," diyor. Bu nedenle Türkiye'de su sporlarına meraklı gençler arasında kısa zamanda yayılmış. Pek çok üniversitenin sualtı hokeyi takımı var. En başarılı iller ise İstanbul, İzmit, Ankara, Eskişehir, Adana Antep. Ayrıca bu illerdeki kız takımları da, erkekler kadar başarılı. Sualtı hokeyi oyuncularının pek çoğu önceden sualtı rugby'si yaptıklarını anlatıyor. Çünkü birkaç yıl öncesine kadar sualtı rugby'si modaymış. Ama sualtı hokeyinin daha kolay oynandığını öğrenince bu spora geçmişler. Barbaros Çeliköz, iki spor arasındaki farkı şöyle anlatıyor: "Sualtı rugby'sinde en az üç buçuk metrelik bir havuz olması gerek. Bu kadar derin havuz çok az yerde var. Sualtı hokeyinde ise derinlik kuralı bulunmuyor. Ayrıca sualtı hokeyi teknik bir oyun, sualtı rugby'sinde olduğu gibi boğuşma yok." Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü, şimdiye kadar ligde en çok şampiyon olan takım olmuş. Bu nedenle neredeyse tüm oyuncuları, aynı zamanda milli takımda da görev alıyor. En büyük istekleri ise kendi fedakârlıklarıyla, gece yarılarına kadar antrenman yaptıkları bu sporda ülkemizin adını duyurmak. Mümkünse biraz da para kazanmak...
Haberin fotoğrafları