kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Faizler 11. ayda da sabit

ANKA
Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bu ay da kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldı. En son 20 Temmuz 2006 toplantısında faiz oranlarını değiştiren kurul, 11. ayda da faizleri sabit tuttu.

PPK, haziran ayı olağan toplantısını Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu'nun katılımı ile gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, Kurul'un, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Böylece faiz oranları şu düzeylerde kaldı:

-Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50.

-Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50.

-Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SÜRECEK

Kurul'un, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ilişkin verilerin Nisan ayı Enflasyon Raporu'nda ortaya koyulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yaptığı anlatılan açıklamada, kararın gerekçesi şöyle açıklandı:

"Özel kesim talebindeki yavaşlama belirginleşirken dış talep gücünü korumaktadır. Toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek artarak sürmektedir. Bu çerçevede, enflasyonda başlamış olan düşüş eğiliminin önümüzdeki dönemde devam etmesi beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmaması, geçmişe dönük fiyatlama davranışının sürmesi, hizmet fiyat enflasyonundaki olumlu gelişmelere rağmen bu konudaki risklerin ortadan kalkmamış olması, petrol fiyatlarındaki artışlar ve belirsizlik algılamalarının devam etmesi göz önüne alınarak politika faizlerinin sabit tutulmasına karar verilmiştir."

HARCAMALAR İZLEMEDE


2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki gecikmeli etkileri görülmeye başlandığı belirtilen açıklamada, "Yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları ise dikkatle değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için para politikasında sıkı duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır" denildi.

Açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı vurgulandı.

Kurul, kısa vadeli faiz oranlarını en son 20 Temmuz 2006'da 0.25 puan artırmış, o tarihten sonra ise değişiklik yapılmamıştı.